Många som utsätts för våldtäkt reagerar med en "frysreaktion" – det vill säga blir paralyserade och oförmögna att göra motstånd, enligt en ny svensk studie. Arkivbild.
Många som utsätts för våldtäkt reagerar med en "frysreaktion" – det vill säga blir paralyserade och oförmögna att göra motstånd, enligt en ny svensk studie. Arkivbild.

Många som utsätts för våldtäkt reagerar med en "frysreaktion" – det vill säga blir paralyserade och oförmögna att göra motstånd, enligt en ny svensk studie.

Studien "Tonic immobility during rape" har gjorts av forskare vid Södersjukhuset och Karolinska Institutet i Stockholm och baseras på intervjuer med 298 patienter på Akutmottagningen för våldtagna vid Södersjukhuset.

Patienterna har fått fylla i ett formulär med frågor om hur de mår och hur de reagerade under våldtäkten redan två veckor efter att ha blivit utsatta. 7 av 10 uppger att de blivit orörliga och inte kunnat göra motstånd, och nära hälften hade upplevt frysreaktionen som "extrem", rapporterar SVT Nyheter.

– Vår kliniska erfarenhet sade oss alltså att det är vanlig reaktion att inte göra motstånd vid en våldtäkt, men när vi fick det på pränt, när vi såg att det faktiskt var 70 procent som fick en "frysreaktion", då blev vi ändå förvånade över att det var så pass höga siffror, säger Anna Tiihonen Möller, som är biträdande överläkare vid Akutmottagningen för våldtagna, till SVT.

Det är av stor betydelse att både vården, rättsväsende och patienter själva får veta mer om att det är vanligt att reagera med en frysreaktion, menar Tiihonen Möller. Dels kanske offer slutar ifrågasättas för att inte ha gjort motstånd, dels kan skam och skuld hos drabbade förebyggas.

– Vi försöker normalisera och säga att det här är det vanliga sättet att reagera - att man "fryser". De blir ganska lättade över att få höra det: "Då är jag normal, det var inte mitt fel", säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset