I framtiden reser vi till rymden och går på SPA från ett och samma ställe. Den framtiden är här snarare än du tror. Dessutom identifierar du dig med biometri och ögonskanner istället för att använda boardingkort. Vi har kollat närmare på 7 av världens mest omfattande byggprojekt som förändrar vårt sätt att resa för alltid.

1. Changi Airport, Singapore

Öppnar 2018

Über-chica arkitektbyrån Moshe Safdie ligger bakom den upphottade flygplatsen i Singapore. Changi, en stående favorit bland internationella affärsresenärer hyllas ofta tack vare smidig transferlogistik och känsla för service. Nytt i flygplatssammanhang blir ”Jewel Garden” en tropisk inomhus-regnskog där diverse växtarter, palmer och ett 40 meter högt vattenfall, ”Rain Vortex”, kommer försköna mellanlandningar för miljoner passagerare.

 

metroresor
Jurassic Park för flygnördar.

 

2. Dubai World Central (DWC), Dubai

Dubais andra flygplats

Heter inte flygplatsen Dubai International Airport (DXB)? Jo, men inte kan väl staden med störst-absolut-allting bara ha en flygplats? Nej, både byggandet och en del trafik är redan igång i öknen mellan Abu Dhabi och Dubai. 2016 hanterade Dubai World Central Airport (gamla Al Maktoum Airport) 850 000 passagerare. Men målsättningarna är skyhöga och när flygplatsen är helt klar ska den kunna hantera blygsamma 160 miljoner passagerare årligen.

Kul fakta om DWC

Just nu byggs två satellitterminaler som tillsammans ska kunna rymma 100 st A380 parkerade samtidigt.

 

dubaiworldcentral
DWC ska hantera hela 160 miljoner passagerare om året är tanken.

 

3. Mexico City International Airport

Öppnar 2020

President Enrique Peña Nieto kallade den en ny nationell symbol. När flygplatsen står klar beräknas 120 miljoner passagerare trafikera sex landningsbanor. Arkitektbyrån Foster & Partners, som varit med och designat jättebygget, utlovar världens första privata Spaceport. Tanke: är det härifrån magnaten Richard Branson kommer lansera sina Space Travels?

 

mexicocityinternationalairport
Mexico Citys nya flygplats ska bli en nationell symbol. Är det härifrån mannen bakom Virgin Galactic, Richard Branson, kommer att lansera sina turistresor till rymden? Inte omöjligt.

 

4. Suvarnabhumi Airport, Bangkok

Föregångare på många sätt

Medan andra huvudstäders flygplatser länge stirrade sig blinda på att skapa stora taxfree-avdelningar och foodcourts, fanns det en aktör som var tidig med att förutse moderna resenärens allra viktigaste behov. Och visst är Suvarnabhumi fortfarande en föregångare när det kommer till livsstil, avkoppling och välbefinnande på resan. På Suana & Spa (nej, inte Sauna, utan Suana – thailändska för bastu?) förvandlas flygplatstristess till omedelbar lycka för kropp och själ. En massage innan resa sägs förebygga jetlag. Här på en av Asiens mest trafikerade flygplatser är det tydligt att de erbjuder så mycket mer än långa köer och passkontroller.

 

Tips!

Många svenskar missar Thailands fantastiska huvudstad tack vare många direktflyg ner till de södra öarna. Boka istället flyget till Bangkok, en av världens billigaste hotellstäder i den här storleksklassen, och kombinera sedan inrikesbiljett med superproffsiga Bangkok Airways.

 

suvarnabhumiairport
Suvarnabhumi Airport erbjuder avkoppling innan avresan.

 

5. Chhatrapati Shivaji International Airport, Mumbai

Hyllad av flygresenärer

Med sin nya integrerade Terminal 2 har Chhatrapati utvecklats till en flyghubb i den översta ligan. Nu kan de hantera 40 miljoner passagerare varje år och en miljon ton frakt. På Airports Councils Internationals årliga lista i år placerade de sig på andra plats, efter lovord från sina passagerare. De amerikanska arkitekterna SOM har designat ett glastak som ska symbolisera fjädrarna i en påfågel.

 

chhatrapatishivaji
Nya terminal 2 i Mumbai ska föra tankarna till en påfågels fjädrar.

 

6. Beijing Airport

Öppnar 2018

Redan omtalad som Asiens grönaste flygplats med koldioxidhalter som ska revolutionera dagens flygplatsutsläpp. När den franska byrån ADP Ingénierie vann designtävlingen om att få rita den nya kinesiska flygplatsen i Daxing, söder om Beijing, var miljö och sofistikerade trafiklösningar i fokus. Flygplatsen (ännu inte namngiven) planeras ha sex landningsbanor och en extra för militära ändamål.

 

Kinas växtvärk

Dagens Capital International Airport i Beijing stod klar inför OS 2008. Men redan ett par år senare var maxkapaciteten nådd, trots att huvudterminalen då var världens största byggnad till ytan.

 

beijingairport
Beijing Airport ska revolutionera dagens flygplansutsläpp.

 

7. Istanbul International Airport

Öppnar 2019

Klassisk flygplats förvandlas till flygpalats i Grimshaws nya design. Den brittiska byrån ligger bakom planerna som innehåller sex landningsbanor, kapacitet för 90 miljoner passagerare i fas ett och med otroliga 150 miljoner på sikt i fas två. Inspirationen kommer från den välkända Süleymaniye-moskén och under de jättelika, välvda kupolerna i taket finns butiker, restauranger och kaféer i världsklass.

 

Framtidens ID-handlingar

Glöm boardingkort och böket med utskrivna resehandlingar. Inom en snar framtid introduceras biometri och Smart Passenger Tracking. Det innebär identifiering via bland annat ögonscanner och handavtryck. Nya Dubai Central World Airport anpassar sin nya terminal för dessa innovationer.

 

istanbul
Istanbuls nya flygplats inspireras av Süleymaniyemoskén.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset