Förkylning? Huvudlöss? Feber? Så vet du när ditt barn måsta stanna hemma – och när barnet kan gå tillbaka till förskolan.

Feber
Vanligtvis behövs ett feberfritt dygn innan barnet orkar gå till skolan igen.
Så vet du om ditt barn har feber: Om temperaturen efter en halvtimmes vila överstiger 38 grader.

Huvudlöss
Efter att man behandlat med lusmedel kan barnet gå till skolan. Förskolan bör meddelas så att alla föräldrar kan kontrollera om deras barn fått löss. Följ upp behandlingen med att kamma flera gånger i veckan i två veckor för att se till att de inte kommit tillbaka.

Svinkoppor
Smittsamma såriga utslag som kliar och svider. Sitter oftast runt mun och näsa men kan också sitta på större delar av kroppen. Barnet ska stanna hemma tills såren är helt torra, men minst 2-3 dagar.

Infekterade sår
När infektionen lagt sig kan barnet gå tillbaka till skolan.

Influensa
Är mycket smittsamt och har man influensa bör man inte ens ta sig eller sitt barn till vårdcentralen. Barnet ska stanna hemma i minst tre dagar för att smittorisken ska försvinna.

Magsjuka/Vinterkräksjuka
Barnet ska vara hemma i minst två symptomfria dygn för att inte smitta andra och alla symptom ska vara över innan man börjar röra sig bland folk igen.

Ögoninflammation
Ofta del av en vanlig förkylning och barnet ska vara hemma om ögonen varar. Det är inget jobb för förskolepedagogerna att torka inflammerade ögon.

 

Då kan barnet gå till förskolan (om de inte också har feber)

  • Förkylning
  • Hosta
  • Höstblåsor
  • Mask i magen
  • Mollusker
  • Öroninflammation

Uppgifterna kommer från Region Östergötlands informationsblad ”När barnet är sjukt – vara hemma eller i barngrupp?”.

LÄS MER: Barnläkaren listar: Då ska du vabba med ditt barn

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset