Köpenhamnskrogen Koefoed.
Köpenhamnskrogen Koefoed.

Återhållsamhet och måttfullhet ska vara nyckelord när skattepengar går till restaurangbesök. Men ibland ingår 60 glas vin i middagen för åtta personer "Ytterst olämpligt".

Lyxkrogen Gyldene Freden i Gamla Stan i Stockholm.

Eskil Erlandsson,landsbygdsminister.

Carl Bildt, utrikesminister.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson bjöd in danske jordbruksministern för att diskutera Kattegatts tjuvfiskeproblem. Diskussionerna fördes på en bättre köpenhamnskrog där åtta personer bjöds på femrättersmeny. Med drygt 60 glas vin inkluderat i priset.
– Påstår du att vi sitter och super samtidigt som vi diskuterar viktiga frågor? Vad fiskar du efter?, undrar departementsrådet Robert Andrén, en av mötesdeltagarna för kvällen.

Det var landsbygdsdepartementet som stod som värd  en kväll i våras på ansedda krogen Koefoed.  Vinpaketet bestod av fem utvalda kvalitetsviner till vardera rätt där ett glas med påfyllning ingick under varje rätt. Vinmenyn innebar minst 7,5 glas vin per person.
– Vi fyller alltid på glasen, de flesta tar ett halvt, vissa ett fullt, berättar en servitör på Koefoed.

Landsbygdsdepartementets totalnota stannade på beskedliga 7 800 danska kronor där dock mer än halva kostnaden utgjorde dryck.
– Ytterst olämpligt om mängden vin stämmer, säger Matilda Ernkrans (s), ordförande i riksdagens jordbruksutskott.

I statsrådens föreskrifter anges tydligt att restaurangrepresentation ska präglas av ”måttfullhet”. Vinmenyn inkluderandes 60 glas antyder att sällskapet knappast kan ha lämnat vinkrogen helt nyktra.
– Jag kommer ihåg att vi var där men inte detaljerna. Oavsett om det dracks en del vin upplevde jag inte att personer blev kraftigt berusade, säger Eskil Erlandssons pressekreterare Anna-Karin Nyman.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset