Det finns mycket att göra i sommar som inte behöver tunna ur plånboken. 
Det finns mycket att göra i sommar som inte behöver tunna ur plånboken. 

Alla vill ju ha en rolig sommar, men ibland räcker inte pengarna till för utlandssemester, hyrstugor och båtresor. Metro tipsar om några saker du kan göra som inte kostar en krona!

Christian Mueringer/Alamy

1. Byt boende med andra

Byt bostad och bo gratis på semestern! Genom att byta hus eller sommarhus med någon annan får du uppleva en ny stad och samtidigt bo gratis. Det finns många olika hemsidor där medlemmar kan hitta varandra, både inom landets gränser och för de som vill byta hus med någon utomlands, exempelvis homeexchange.com och intervac.com.

►LÄS MER:  Här semestrar du billigast i sommar

Henry Lundholm

Långholmen i centrala Stockholm är populärt varma sommardagar – och så kalrt helt gratis. 

2. Strand- eller parkhäng

Ta med dig en kompis och upptäck en ny badplats eller en ny stadsdel - eller bara njut av dina gamla goda favoriter. Inget säger väl semester så mycket som att bara ligga i halvskuggan i gräset och bara göra ingenting. 

►LÄS MER:  7 sätt att få pengarna att räcka i sommar

picturesbyrob / Alamy

Resa till Italien? Nejdå, här är en av Gotlands sköna vyer.

3. Cykelsemestra

Kombinera motion med äventyr för några dagars cykelsemester (eller bara över dagen för minisemestraren). Kom ihåg att vi har allemansrätt så du kan sätta upp ditt tält nästan var du vill ute i naturen och njuta av att vakna till fågelkvitter.

►LÄS MER:  Här är 11 regelbrott som kan stå dig som cyklist dyrt

LJSphotography / Alamy

4. Bo gratis på andras soffor

Lyckas du få tag på skjuts till en annan stad (eller kanske cyklar du) finns soffsurfning - couchsurfing - är ett välbesökt forum på internet. Medlemmar från hela världen lånar ut sina soffor och du slipper hotellkostnaden och får kanske nya vänner på köpet. www.couchsurfing.com 

Izabelle Nordfjell/TT

Malmöfestivalen 12-19 augusti är helt gratis och där uppträder bland andra Miriam Bryant, Erik Lundin och Silvana Imam. 

5. Gratis i storstan

Utnyttja att du bor i en storstad och ta del av stadens alla evenemang som anordnas gratis så här års. Det finns många gratiserbjudanden, träningstillfällen utomhus och evenemang man kan ta del av - våga testa något nytt! Regnar det? Gå till biblioteket och läs en bok!

►LÄS MER: DEBATT:  Kom igen festivalarrangörer, nu måste vi skapa en trygg sommar

Richard Ottens / Alamy

6. Kör tillbaka hyrbilar

Med vissa hyrbilsfirmor finns möjligheten att köra tillbaka bilar till en annan stad. Med till exempel Hertz Freerider kan du hälsa på vänner eller upptäcka en ny stad. För att få hyra bil gratis ska du vara över 19 år ha haft ett svenskt körkort i minst ett år. hertzfreerider.se.

►LÄS MER:  På väg med hyrbil – det här ska du tänka på

7. Gosa med djur

I Sverige finns många 4H-gårdar som är perfekt för småbarnsfamiljer som gillar små djur. På gårdarna hjälps man åt att ta hand om djurens dagliga skötsel och ibland hålls evenemang med ponnyridning. 

►LÄS MER:  Se upp med maten i sommar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset