Midsommarstång, gräslök och jordgubbar i all ära – men det ständiga bråket om reglerna i kubb är kanske en av Sveriges starkaste sommartraditioner. Nu reder Metro ut reglerna en gång för alla tillsammans med kubblaget Blue / Orange.

Kubblaget Blue / Orange som har vunnit flera stora turneringar visar hur spelet ska spelas – egentligen.

Tillsammans med Monopol kan kubb klassas som ett av Sveriges mest bråkframkallande spel. Kanske beror det på att alla har sina egna regler som de ”alltid har kört med”.

Självklart går att spela med vilka regler man vill, men om man vill undvika bråk är det kanske en bra idé att följa reglerna som gäller vid de stora turneringarna.

1. Stapling av kubbar

Nej, bara för att du har lyckats kasta ut kubbarna så att de nuddar varandra betyder det inte att du får bygga en kubbskyskrapa av dem.

2. ”Borrning” av kubbar

Att försöka borra ner kubbarna i marken i syfte att göra det svårare att få ner dem är otillåtet.

3. Att resa upp kubbarna

Jo, du får faktiskt ställa upp kubbarna hur som helst, så länge du gör det över rak kant. Det vill säga två hörn ska hela tiden vara i marken. Se videon ovan för en mer bildmässig förklaring.

4. Ogiltiga kast

I kubb gäller underarmskast och inget annat. En kastpinne som snurrar i luften, ett så kallat helikopterkast är ogiltigt.

5. Omkast

Nej, du får inte kasta om ett felaktigt kast. Om du skulle råka göra ett helikopterkast räknas pinnen som kastad, och alla eventuella kubbar du lyckats få ner reses upp igen.

6. Missa sista pinnen mot kungen

Du förlorar inte bara för att du missar din sista pinne mot kungen. Den här ”regeln” leder många gånger till att du blir tvungen att missa den sista motståndarkubben med flit. Annars har du ju ingen pinne kvar till kungen och förlorar därmed spelet.

Men som sagt – så fungerar det inte. Spelet fortsätter som vanligt om du missar kungen.

7. Specialkast mot kungen

Och nej, du behöver varken kasta med ”fel” hand eller mellan dina egna ben mot kungen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om kubb