Komvux är så mycket mer än ett smart sätt att läsa in dina gymnasiebetyg.
Komvux är så mycket mer än ett smart sätt att läsa in dina gymnasiebetyg.

Komvux – det är väl bara för high school dropouts? Så klart inte! Vi listar sju vanliga fördomar om komvux och reder ut hur det egentligen ligger till.

1. Komvux är bara för dig som vill plugga upp dina betyg

Nej, komvux är så mycket mer än så. Du som pluggar via Lernia kan både slutföra eller komplettera dina gymnasiestudier och gå en yrkesutbildning och utbilda dig till ett helt nytt yrke – varför inte till elektriker, undersköterska eller svetsare?

2. Komvux är bara teoretiska studier

Fel! Komvux är inte bara för dig som vill skaffa behörighet till högre studier – du kan även läsa en yrkesutbildning som ofta leder till jobb direkt efter avslutad utbildning. Du kanske vill bli fastighetstekniker, VVS-montör eller jobba in om butik och handel? Eller varför inte följa din dröm och bli kock eller barnskötare?

3. Komvux är ”flummigt”

Nej, Komvux är lika seriöst som vilken annan utbildning som helst, men vi vågar säga att det är ett roligare sätt att plugga på eftersom du som läser via Lernia kan vara säker på att studierna fokuserar på precis rätt saker – är det VVS-montör du vill bli så är det de ämnena du läser.

Arbetsmarknadens efterfrågan på kockar är stor så du som väljer att utbilda dig till det kommer ha lätt att få jobb. Foto: Alamy/IBL

4. Det finns bara ett komvux

Absolut inte! Det finns många aktörer på marknaden. Lernia har verksamhet på mer än hundra orter runt om i landet och erbjuder både yrkesutbildningar och enstaka kurser för dig som vill läsa in en gymnasiekompetens.

5. Komvux är bara för unga

Nej, du måste ha fyllt 20 år för att få läsa på komvux. Utbildningsformen passar perfekt för dig som har jobbat i några år och är sugen på ett karriärbyte. Och det är aldrig för sent att skola om dig!

6. Du får inte jobb med en komvuxutbildning

Nonsens! Lernias yrkesutbildningar är anpassade efter arbetsmarknadens behov och är en säker väg till att få arbete. Välj bland kock, fastighetstekniker, barnskötare, VVS-montör och mycket, mycket annat och hitta ditt drömjobb via komvux.

7. Det kostar pengar att plugga på komvux.

Nix, det är kostnadsfritt att plugga på komvux och du har rätt till studiemedel från CSN under dina studier

Fakta: Plugga via Lernia

• Gå en yrkesutbildning eller läs in gymnasiebetygen på Lernia!

• Lernia har ett stort utbud av utbildningar på komvuxnivå som du kan välja mellan bland annat VVS-montör, barnskötare, golvläggare, fastighetstekniker, undersköterska eller olika typer av yrken inom butik och handel.

• Förutom vuxenutbildningar (komvux), erbjuder Lernia även arbetsmarknadsutbildningar, Sfi, yrkeshögskoleutbildningar (YH), bemanning och rekrytering.

Klicka här för att läsa mer om Lernias vuxenutbildningar.

Artikeln är ett resultat av ett annonssamarbete och innehållet är sponsrat av annonsören. Den här artikeln är inte framtagen av Metros redaktion utan av vår kommersiella avdelning för Native Advertising.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset