Det är vanligt att man blir mindre intresserad av sex under depression, men det går att hitta tillbaka till lusten.
Det är vanligt att man blir mindre intresserad av sex under depression, men det går att hitta tillbaka till lusten.

Det är vanligt att sexlusten förändras för personer som är deprimerade. Det riskerar att sänka ens självkänsla ytterligare. Men lugn, det finns hjälp att få. Hur? Det får du veta här.

1. Låg sexlust är vanligt

Det är vanligt med låg sexlust vid depression. En studie publicerad i Praktisk sexualmedicin (från 2017) visar att 72 procent i en grupp medicinfria deprimerade hade liten lust. Att sexlusten är låg är ett normaltillstånd i en depression.

2. Svårt att bli upphetsad

Depression påverkar kroppen på flera sätt, även kroppens sexuella funktioner. Det kan bli svårt att bli upphetsad, eftersom lusten till sex saknas. Kroppen svarar inte med upphetsning, erektion, orgasm och utlösning. Sexlusten och kroppens svar på den hänger ihop – det gäller alla

LÄS MER: 6 saker du verkligen borde veta om klitoris 

3. Lustcentrum påverkas

Sexlusten startar i hjärnan, i lustcentrum. Om man har en låg självkänsla, känner oro, har värk i kroppen och känner sig likgiltig (vanliga symtom vid depression) påverkar det lustcentrum och sexlusten. Det som annars är härligt och lustfyllt är man mer eller mindre likgiltig inför. Om inget händer i lustcentrum så har kroppen ingen sexlust att svara på

4. Negativ självbild

Många deprimerade lider av negativ självbild. Sexuella problem kan påverka den ännu mer negativt. En del drar sig undan relationer, undviker närhet och sex

5. Behandling behövs

Depression är ett allvarligt tillstånd som måste behandlas. Börja där, och se till att behandlingen även inkluderar den sexuella hälsan. En fungerande behandling minskar depressionen och ger ofta plats för sexlusten igen.

LÄS MER: 5 saker alla borde veta om p-piller 

6. Medicin påverkar

Medicinsk behandling för depression är för många helt nödvändigt, depressionen måste behandlas. Men behandlingen ger ibland sexuella biverkningar. Prata med din läkare om detta. Det gäller främst när du mår bättre men fortfarande har låg sexlust, orsakad av medicinen.

7. Vägen framåt

Sexlusten kan under behandlingen gå upp ner och det kankännas hopplöst ibland. Men när orken och lusten till livet börjar komma tillbaka igen, när du märker att det är skönt att röra på sig, när behovet av närhet ökar: Då börjar sexlusten så smått finnas som en del av dig själv igen. Börja långsamt, för det tar ofta mer tid att bli frisk än det går att föreställa sig. För de som lever i en relation är närhet utan krav är bra start. Låt det starta med en kram, en varsam strykning över ryggen. Den kravlösa närheten blir en del av läkandeprocessen. Tänk på att det också tar tid att få tillbaka en bra självkänsla. När den är tillbaka brukar lusten och behovet av närhet öka och det kan göra att sexlusten också ökar.

Depression

  • Depression kan börja med nedstämdhet, och ofta är det inte den drabbade som märker något först utan det är en anhörig. Den som känt sig nedstämd och orkeslös i mer än två veckor bör söka sig till vården för hjälp. Det kan vara en depression.
  • Det finns olika former av depression lindrig, måttlig och svår.
  • De som lider av depression har ofta flera symtom samtidigt. Symptomen är nedsatt sexlust och nedsatta sexuella funktioner. Man kan känna sig orkeslös, trött, ha nedsatt aptit, meningslöshetstankar, likgiltighet, ett ojämnt humör och värk i kroppen. Man drar sig undan, tappar lusten att umgås med andra. Ibland har man också självmordstankar. Har du de här symtomen – sök hjälp.
  • Du som har en person i din närhet med symtom på depression som inte själv vill söka vård kan ringa vårdcentralen för hjälp och råd om hur du kan göra.

  Källor: “Praktisk Sexualmedicin” (förlag: Studentlitteratur), “Sex och psyk – en kunskapsöversikt”, rapport från FoU-enheten, Psykiatri Södra Stockholm, Stockholms läns landsting.

Hit kan du vända dig om du är deprimerad

• Vårdcentralen. Om du vill komma i kontakt med läkare, psykolog eller kurator.
• Psykiatrisk öppenvårdsmottagning. För att prata med psykiatriker, psykoterapueter, kuratorer och vidareutbildade sjuksköterskor, samt om du behöver akut hjälp.
• Internetpsykiatri. Om du lider av depression, social fobi och paniksyndrom kan du få kognitiv beteendeterapi via nätet. Källa: Vårdguiden

 Källor: “Praktisk Sexualmedicin” (förlag: Studentlitteratur), “Sex och psyk – en kunskapsöversikt”, rapport från FoU-enheten, Psykiatri Södra Stockholm, Stockholms läns landsting.

LÄS MER: 7 saker som får världens kvinnor att tappa lusten 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset