Hmm, hur många spermier finns det i världen?
Hmm, hur många spermier finns det i världen?

Utan spermier skulle människan sluta föröka sig och dö ut. Vad har dessa livsviktiga små saker egentligen för egenskaper? Här listar Metro sju saker som du kanske inte hade koll på.

Vad består sperma av, egentligen?

Jo, det är en blandning av olika kroppsvätskor. Närmare bestämt vätska från en massa olika körtlar. Sädesblåsorna står för den största volymen, medan resten kommer från prostatakörteln, testiklarna och en massa olika småkörtlar i urinröret.

Så varm är sperman

Om du får sperma på dig drabbas du inte av en köldchock, men det kan bli lite kyligt. Sperman håller mellan 34 och 36 grader, men när den landar på huden avdunstas vatten från sperman vilket gör den lite kallare. När sperman är kvar i kroppen är det pungens avstånd till kroppen som avgör temperaturen, vilket är varför pungen dras närmre kroppen när det är kallt och längre ifrån när det är varmt.

Hur många spermier finns det?

Det går inte att mäta. Men vi kan säga såhär, en frisk man producerar ganska många spermier. Närmare bestämt 1 300 i sekunden – alltså 160 miljoner per dygn!

LÄS MER: Experten: Ät det här så smakar oralsexet bättre

Vad betyder färgen?

Sperman kan ha en mängd olika färger. Den kan bland annat vara gulaktig, genomskinlig, vit eller gråaktig. Sperman kan också vara rosa, vilket betyder att det finns blod i den. Om det bara händer en gång är det ingenting att oroa sig över, men händer flera gånger är ett läkarbesök att rekommendera. Om sperman är brunaktig, vilket kan vara för att du har en infektion, är det också läge att kontakta läkare.

Spermiernas livstid

Beror på! När spermierna i kroppen blivit gamla byts de helt enkelt ut mot nya. Utanför kroppen överlever de så länge sperman inte har torkat. Ju mer sperma, desto längre överlever spermierna, eftersom det då tar längre tid att torka. Har spermierna hittat in i en äggledare eller livmoder kan de dock överleva upp till en vecka.

Så mycket innehåller en utlösning

I genomsnitt kommer det ut 3 till 5 milliliter sperma när den kommer ur kroppen och för varje milliliter sperma kan det finnas upp till 100 miljoner spermier. Mången sperma avgörs av hur länge sedan det var du hade utlösning senast, och hur länge du varit upphetsad innan utlösningen.

Konstig konsistens?

Alla som har fått utlösning vet att sperman kan se och kännas olika från gång till gång. Det är helt normalt. Är den klumpig, geléaktig eller nästan vattnig? Det säger ingenting alls om kvalitén.

Källor: RFSU och UMO

LÄS MER: Forskare: Frys ner alla 18-åringars spermier

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset