Fordonet får inte köra snabbare än 20 kilometer i timmen – och får inte köra på vägar med högre hastighetsbegränsning än 70 kilometer i timmen.
Fordonet får inte köra snabbare än 20 kilometer i timmen – och får inte köra på vägar med högre hastighetsbegränsning än 70 kilometer i timmen.

Att åka studentflak är egentligen något som går utanför allt vad vanliga trafikregler heter, men eftersom det är en så pass uppskattad gammal tradition tillåts det ändå. Däremot krävs det att du följer reglerna – här är sju saker som inte är tillåtet på ett studentflak.

Ha för många ombord

Det finns inget bestämt antal på hur många personer som får vistas på ett studentflak, men en generell regel är att man inte får ta med så många passagerare att fara kan uppstå.

– Teoretiskt kan man få med ganska många på en lastbil, men det måste göras en rimlighetsbedömning. Annars kan polisen avbryta färden, säger Bo Göingberg, utredare på Transportstyrelsen.

Tillsammans med polisen arbetar Transportstyrelsen varje år för att informera studenter och anhöriga om hur det går att åka studentflak på ett sätt som både är roligt och säkert.

Gå emot förarens regler

Om reglerna på ett studentflak inte följs kan det vara personen som kör flaket som råkar illa ut. Det är exempelvis förarens ansvar att det inte finns för mycket folk på flaket när denne kör, men det är även upp till de som vistas på flaket att respektera dessa regler.

– Det är förarna som bär ansvaret, mycket ligger på dem, säger Christian Alsberg, insatsledare för polisens studentkommenderingen i Stockholm.

Om regler bryts på ett studentflak kan föraren bli av med körkortet och dömas för brott som vårdslöshet i trafik. Christian Alsberg minns en händelse i Stockholm för några år sedan.

– Föraren bär ansvaret för säkerhetsräcket och på det här flaket höll inte räcket. Elever ramlade ner på marken och han dömdes för framkallande av fara för annan, säger han.

LÄS MER: Bjöd in släkten till fel datum – här är läsarnas värsta studenthistorier

Försöka hålla koll på allt själv

Att ha med någon på flaket som själv inte deltar i firandet är något som rekommenderas av både Transportstyrelsen och polisen. Att ha med en vuxen, exempelvis en förälder, kanske inte är så uppskattat, däremot är ett äldre syskon en bra idé. Flakvärden kan hålla koll på säkerheten på flaket medan studenterna kan fokusera på att ha roligt.

Kasta saker

Trots att det kan tyckas att det är ganska självklart att man inte ska kasta något från flaket efterföljs inte regeln alla gånger. Det är vanligt att ölburkar kommer flygande mot gående på gatan, men Bo Göingberg menar att det är viktigt att tänka till en extra gång.

– De som gör det här förstör verkligen för kommande studenter. Det ger bara bränsle på debatten om att förbjuda studentflak. Att kasta exempelvis ölburkar är ofredande och olagligt att göra, säger han.

Åka i ett osäkert fordon

Det finns bestämmelser för hur ett godkänt flak ska se ut, räcket som löper runt flaket ska exempelvis vara minst 110 centimeter höga och hållfasta. Många bygger själva på dessa räcken med hemmasnickrade konstruktioner av plankor, men det är omöjligt att veta att dessa faktiskt håller när det väl gäller.

– Om det är många människor på flaket och bilen svänger så far alla åt ena hållet. Jag vet att en flicka avled på ett flak när det svängde tvärt och hon ramlade av, säger Bo Göingberg.

Äventyra säkerheten

Enligt Transportstyrelsen skulle säkerheten på ett studentflak öka avsevärt om alla satt ner, men det är inte ett krav. Det rekommenderas dock att tänka över hur man står på flaket, det har hänt många gånger att flak har tippat på grund av att alla passagerare samlats på en sida. Att klättra är såklart även något som också går bort.

Polisen i Stockholm sätter in extra resurser i studenttider.

– Vi försöker kolla varje flak i city innan det åker, vi jobbar mycket med säkerheten, säger polisen Christian Alsberg.

Dricka olovligt

De flesta som tar studenten är 18-19 år och då är det tillåtet att dricka alkohol på högst 3,5 procent på studentflaket. Om det finns passagerare som är yngre än 18 år kan polisen till och med förbjuda all alkohol ombord.

– Det är för att vi då inte kan kontrollera om minderåriga dricker alkohol eller inte. Men det händer inte ofta, det är inget stort problem, säger Christian Alsberg.

LÄS MER: Studenterna smugglar alkohol – Metro åkte på studentkryssning

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset