Ha koll på alla papper innan du hyr ut din bostad i andra hand.
Ha koll på alla papper innan du hyr ut din bostad i andra hand.

Är du en av de som går i tankarna om att hyra ut din bostad? Det är oftast en bra lösning om du inte ska använda den, men det finns en del att tänka på innan du släpper in en främling i ditt hem. Experten Viktor Nilsson berättar vad som är bra att veta innan du hyr ut din bostad i andra hand.

Anledningen till att man själv inte har behov av sin bostad kan till exempel vara en tillfällig flytt utomlands, studier på annan ort, eller att man ska flytta in hos en partner. För dig som hyresvärd är det viktigt att ha koll på vilka regler som gäller och vem du hyr ut till- annars kan det bli en upplevelse som är allt annat än trevlig.

– Några av de vanligaste orosmomenten när man ska hyra ut sin bostad är utebliven betalning, försäkring och giltiga avtal. Med Samtrygg behöver man inte oroa sig, då vi ser till att allt går rätt till, säger Viktor Nilsson på Samtrygg.

Viktor Nilsson är expert på allt som har med andrahandsuthyrning att göra och har listat sina 7 viktigaste tips på hur du minimerar riskerna och bäst förbereder dig inför att hyra ut din bostad.

 1. Hyr inte ut utan tillstånd
  Enligt hyreslagen måste du ha tillstånd för att hyra ut- om inte kan du riskera att bli av med bostaden. 
 2. Ha koll på alla papper
  Upprätta ett skriftligt hyreskontrakt där regler, hyra och datum för hyra framgår som både du och din hyresgäst signerar.
 3. Dokumentera bostadens skick
  Innan din hyresgäst flyttar in bör ni tillsammans gå igenom boendets skick. Dokumentera och notera eventuella skador!
 4. Ta inte ut för hög hyra
  Du kan enligt lag inte ta vilken hyra du vill, den måste vara skälig. I värsta fall kan du bli återbetalningsskyldig om du inte följer detta.
 5. Kolla upp din hyresgäst
  Genom en kreditupplysning kan du kontrollera att din hyresgäst har ekonomi till att betala hyran. Kolla också gärna upp hyresgästen på sociala medier för att få en bild av personen!
 6. Be en granne hålla ett öga på bostaden
  Ett bra tips är att hålla kontakten med en granne, så att denne kan informera dig om något inte stämmer. 
 7. Lämna inte kvar något av värde
  Om du hyr ut möblerat, dubbelkolla att du har tagit med dig värdesaker och till exempel möbler som du är rädd om innan hyresgästen flyttar in.

I Samtrygg Trygghetspaket ingår alltid:

 • Andrahandsförsäkring
 • Betalningsgaranti
 • Personlig service & hjälp
 • Trygga hyresavtal
 • Verifierade hyresgäster
 • Gratis juridisk rådgivning
 • Kostnadsfri marknadsföring av objekt

Läs mer om Samtrygg och Trygghetspaketet här

Artikeln är ett resultat av ett annonssamarbete och innehållet är sponsrat av annonsören. Den här artikeln är inte framtagen av Metros redaktion utan av vår kommersiella avdelning för Native Advertising.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset