Funderar du på att starta eget företag? Det är mycket att tänka på, så kolla in checklistan för att se till att du inte har glömt något. 

1. Formulera idén
Formulera din affärsidé, vad är ditt erbjudande till kunden? Skriv sedan ner i en affärsplan om vad, hur och varför du ska starta ett företag. Fundera också på vilken företagsform som passar bäst. Formulera ett bra och enkelt företagsnamn.

2. Engagera andra
Var säker på att affärsidén är rätt för dig. Engagera både din familj och dina vänner. Tänk igenom dina styrkor och svagheter, ta hjälp med det du inte är säker på. Och brinn för din idé.

3. Vilka är dina kunder?
Ta reda på vilka som är dina kunder och var de finns. Gör samma sak med konkurrenterna. Var tydlig i ditt budskap i din marknadsföring. Använd ditt eget nätverk och alla sociala medier du känner till för att sprida din affärsidé. Gå med i affärsnätverk, för syns du inte finns du inte.

4. Prioritera försäljningen
Utgå från vad dina kunder behöver och prioritera försäljningen. Inga kunder inget företag. Skaffa en egen hemsida och e-post till företaget och uppdatera hemsidan ofta.

5. Gör en kalkyl 
Gör en ordentlig startkalkyl på företaget, det kan dröja länge innan du skickar din första faktura. Bokföring och redovisning är lagbunden, och kan du inte bokföra själv så anlita någon snabbt. Det lönar sig alltid att allt blir rätt.

6. Finansiering och registrering 
Vad finns det för möjlig-heter­ till finansiering? Kolla upp med banken och Almi. Ta kontakt med Skatteverket och Bolagsverket om registrering av ditt företag.

7. Försäkra dig
Se över ditt försäkringsskydd för dig och ditt företag. Se till att allt är reglerat i avtal både mot kund och mot kompanjoner.

Källa: NyföretagarCentrum

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset