En smådelscylinder är ett bra hjälpmedel för att testa om leksaker är för små för barnet. Bilden är ett montage.
En smådelscylinder är ett bra hjälpmedel för att testa om leksaker är för små för barnet. Bilden är ett montage.

Fluffiga babynest, små pärlor som barnen kan sätta i halsen och knivar som ligger öppet i köket kan alla vara farliga fällor för barn. ”Man ska alltid tänka på säkerheten”, säger Anna Stridsberg, barnsäkerhetsexpert på Konsumentverket.

I tisdagens Metro publicerades en artikel om hur man kan bygga sitt egna babygym. Men att, som Metro föreslog, dekorera babygymmet med bland annat läderband och träkulor är inte lämpligt, enligt Konsumentverkets barnsäkerhetsexpert Anna Stridsberg.

– Det finns risk för att barnet kan suga på läderbanden tills de går sönder, och de kan riskera att få kulorna i halsen, som då blir en kvävningsrisk, säger hon.

För att försäkra sig om att leksaker eller andra smådelar inte är för små för barnet rekommenderar barnsäkerhetsexperten att man använder sig av en så kallad smådelscylinder, som föräldrar kan få på BVC- mottagningar eller hos kommunens konsumentrådgivare.

►LÄS MER: Så barnsäkrar du ditt hem på bästa sätt

– Om något ryms helt och hållet i cylindern kan det utgöra en kvävningsrisk för barn under tre år. Men om det delvis ryms utgör det ingen kvävningsrisk, säger Anna Stridsberg.

Runda och ovala föremål ska däremot vara större än cylindern, och större än en pingisboll, eftersom de, på grund av sin geometriska form, lättare kan täppa igen barnets svalg och luftrör.

Bygger man trots allt sina egna leksaker får man inte sälja vidare dem utan att de har en så kallad CE-märkning – en märkning som visar att produkten uppfyller EU:s krav på säkerhet, hälsa och miljöskydd.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Barn säkerhet