Personalkostnaderna har exploderat de senaste åren. Nu minskas antalet helårsarbeten med minst 700. 
Personalkostnaderna har exploderat de senaste åren. Nu minskas antalet helårsarbeten med minst 700. 

Karolinska universitetssjukhuset måste spara 650 miljoner kronor. Det betyder att mellan 700 och 800 helårsarbeten ska bort redan i år.

Besparingar drabbar både Karolinska sjukhuset i Huddinge och Solna. 

– Det är alla sorters personalkategorier, det finns inga heliga kor i det sammanhanget, säger sjukhusdirektör Birgir Jakobsson, till SVT:s ABC.    

Karolinska hoppas kunna genomföra besparingarna inom ramen för naturliga avgångar som uppgår till cirka 1 500 personer per år av en arbetsstyrka på totalt 15 000.

– Det är klart att alla fyller en funktion, därför måste man hitta mer effektiva sätt att i möjligaste mån utföra samma arbete med en lägre bemanning, säger Klas Östman, presschef på Karolinska universitetssjukhuset till Metro. 

Bakgrunden till besparingarna är att sjukhusets personalkostnader under det senaste 18 månaderna exploderat.

– Det är lite oklart varför, det är inte en medveten strategi man har haft. Det har funnits behov, samtidigt har det funnits ett anställningsstopp med vissa dispensförfarande för varje anställning. Man har helt enkelt varit lite för frikostig med de här dispenserna, säger Klas Östman. 

Hur ska ni garantera att vården inte försämras?

– Patientsäkerheten kommer inte att försämras, sådana åtgärder får inte vidtas helt enkelt. Sedan är det sådant som handlar om tillgänglighet och olägenheter, där kan det bli sämre, det kan vi inte garantera att det inte blir, säger Klas Östman.  

För patienterna betyder det, i så fall, längre väntetider och längre väntan vid till exempel återbesök.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset