Dörren till mannens rum gick inte  att öppna från insidan.
Dörren till mannens rum gick inte  att öppna från insidan.

I lördags kväll larmades polisen till det kritiserade äldreboendet Vårbacka Plaza i Vårby norr om Stockholm. En gravt autistisk man hade påträffats inlåst i ett rum utan fönster. Den 72-årige mannen fördes i ambulans till Karolinska sjukhuset.

Privat

Flera källor bekräftar för Metro att mannen hållits inlåst – trots att reglerna förbjuder sådana tvångsåtgärder. Enda sysselsättningen han haft: En rosa boll.

– Det var en säkerhetsåtgärd. Vi ville få klarhet i hans medicinska status, säger Benita Nilsson, informationsansvarig på Södertörns polisdistrikt.

Polisen har nu inlett en förundersökning om förhållandena på Vårbacka Plaza som drivs av vårdföretaget Aleris. Misstankarna gäller olaga frihetsberövande, framkallande av fara för annan, vållande av kroppsskada och tjänstefel.

– Om det finns brister i patientsäkerheten så kommer vi att vidta omedelbara åtgärder, säger Jonas Lundqvist, affärsområdeschef för Aleris Omsorg AB i Stockholm.

I gårdagens Metro berättade Heba Elkhabiry om sin oro över den vård hennes mamma får på Vårbacka Plaza. I lördags kväll besökte hon sin mamma och upptäckte den 72-årige mannen i ett rum som inte gick att öppna inifrån.

– Han var blek och låg på golvet. Jag trodde först att han var död.

Heba Elkhabiry ringde SOS-Alarm. Inom kort var flera polispatruller och en ambulans på plats. De första förhören hölls under helgen.

Flera källor bekräftar för Metro att mannen hållits inlåst. Enligt uppgift lider han av autism och kräver mycket uppmärksamhet. Det låsta rummet utan fönster och med bara en platsmadrass på golvet ska vara hans enda hem. Enligt SVT ABC var mannen nedbajsad och nedkissad i det sex kvadratmeter stora utrymmet. Han ska inte ha några nära anhöriga. Hans ekonomi sköts av en så kallad god man. 

– Just nu vet jag alldeles för lite om helgens händelser. Allt jag kan säga är att mannen har en vårdplan som har upprättats i samråd med läkare, säger Jonas Lundqvist.

Polisen i Södertörn har även kontaktat Huddinge kommun. Metro sökte i går Britt-Marie Karlén, socialchef i Huddinge, och Gunilla Helmersson (M), ordförande i Huddinges socialnämnd. Ingen av dem gick att nå.

LÄS MER: 72-åringens gode man har 60 klienter.  

LÄS MER: Ask vill ställa tuffare krav på gode män. 

LÄS MER: "Lagstifta om när personal ska få tvångsvårda dementa."

LÄS MER: Många fall av maktmissbruk bland gode män. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset