Under årets sex första månader anmäldes 731 000 brott i Sverige – vilket är en minskning med två procent jämfört med motsvarande period förra året. Här är en genomgång av anmälningsstatistiken för några av de vanligaste brotten.

Brottsförebyggande rådet, Brå, publicerade på torsdagen sin preliminära statistik över anmälda brott under det första halvåret 2017.

Totalt anmäldes 731 000 brott vilket är en minskning med 17 000 brott, eller två procent, från motsvarande period förra året.

Stöld- och tillgreppsbrott är de vanligaste brotten och utgjorde ungefär en tredjedel av samtliga anmälningar. Brott mot person utgjorde ungefär en femtedel.

Här är ett urval av hur antalet anmälningar har utvecklats för olika brott:

Våldtäkt och andra sexualbrott – ÖKAT

Totalt anmäldes 9 680 sexualbrott under första halvåret 2017. Det innebär en ökning med fyra procent från första halvåret 2016. Antalet anmälda sexuella ofredanden minskade med en procent till 4 890 brott, medan anmälda våldtäkter ökade med 14 procent till 3 430 brott.

Olaga hot och ofredande – MINSKAT

26 000 olaga hot anmäldes första halvåret i år, en minskning med två procent från förra året. Även anmälda ofredanden minskade, med tre procent, till 26 500 brott.

LÄS MER: Ex-kriminell: Jag tömmer ditt konto på 90 sekunder

Narkotikabrott – ÖKAT

Totalt anmäldes 51 400 narkotikabrott under årets sex första månader, en ökning med åtta procent från förra året. Det var framför allt innehav och bruk av narkotika som stod för ökningen.

Misshandel och fridskränkning – MINSKAT

41 000 misshandelsbrott anmäldes under årets sex första månader. Det är en minskning med sju procent från motsvarande period förra året.

Cykelstöld – MINSKAT

Totalt anmäldes 28 500 cykelstölder under årets sex första månader. Det är en minskning med fyra procent från motsvarande period 2016.

Rån – SAMMA NIVÅ

4 050 rån anmäldes första halvåret 2017, vilket är i princip samma antal som förra året. Däremot ökade antalet personrån med tre procent.

Bedrägeribrott – MINSKAT

Under årets första halvår anmäldes 95 900 bedrägeribrott. Det innebär en minskning med tio procent jämfört med motsvarande period 2016. Det är ett trendbrott för brottskategorin som har ökat kraftigt de senaste 15 åren.

Rattfylleribrott – ÖKAT

13 000 rattfylleribrott anmäldes under första halvan av 2017. Det är en ökning med fyra procent från förra året. Trafikbrott är en kategori som påverkas väldigt mycket av hur många kontroller polisen gör.

LÄS MER: Blåljussabotage kan bli nytt brott – med stränga straff

Fakta

Här är de enskilda brottstyperna som ökade mest i antal anmälda brott under första halvåret 2017 jämfört med samma period året innan:

– Innehav av narkotika
– Bruk av narkotika
– Penningtvättsbrott
– Ärekränkning
– Smitning från trafikolycka

Här är brottstyper som minskade mest i antal:

– Övrigt klotter
– Skadegörelse mot stat, kommun, landsting (ej klotter)
– Datorbedrägeri
– Övrig stöld och snatteri i butik
– Misshandel

Källa: Brå

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset