Det är många som funderar över hur det ska gå efter årets val.
Det är många som funderar över hur det ska gå efter årets val.

Det är med en oroskänsla många väljare kommer följa valet framför tv:n på söndag. Nästan åtta av tio är oroliga för hur Sverige ska kunna styras efter valet, visar en ny undersökning.

Valet 2018 har alla förutsättningar att bli en rysare. Inget av de traditionella blocken ser ut att få en egen majoritet, och samtidigt ser Sverigedemokraterna ut att öka sitt väljarstöd. Hur någon ska lyckas bilda en regering som även får stöd för sin budget återstår att se.

Den osäkra situationen har spillt över på väljarnas känslor inför valet. Nästan åtta av tio uppger att de känner en oro för hur landet ska styras när väl rösterna lagts i urnan och räknats.

LÄS MER: Nästan hälften av väljarna vill rösta bort SD från riksdagen

I undersökningen har deltagarna fått ställa sig till påståendet om personen är orolig för hur Sverige ska kunna styras genom att gradera sitt svar på en fyrsiffrig skala. En etta innebär att man inte alls instämmer i påståendet, och en fyra att man instämmer helt.

39 procent av de svarande uppgav att de instämmer helt i att de är oroliga, och 38 procent valde en trea på den fyrgradiga skalan.

Bara fem procent kände inte alls igen sig i påståendet om en oro inför valet, och 12 procent valde en tvåa.

Metro har tidigare listat några av alla tänkbara scenarier för regeringsbildningen. De kan du läsa om här. 

LÄS MER: Tre experter: Så ser Sverigedemokraterna ut under ytan

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset