Kantarellerna finns fortfarande kvar, de kräver bara lite mer regn.
Kantarellerna finns fortfarande kvar, de kräver bara lite mer regn.

Många gläds nu åt den efterlängtade solen, men svampplockarna får i stället vänta. Men när regnet kommer så är det här du hittar svampen i Stockholm.

Äntligen har stora delar av Sverige fått ett ihållande högtryck, vilket många så klart gläds åt. Men om svampplockning är din stora passion är solen inte din bästa vän.

– Det har varit ett fantastiskt kantarellår men det börjar ge sig lite nu eftersom solen ligger på. Men de kan mycket väl komma tillbaka om en månad, säger svampexperten Pelle Holmberg.

– Svamp är inte som med äppelträd att de blommar och sen försvinner, det beror helt på när regnen kommer.

Det är inte omöjligt att plocka svamp ända in på nyåret Stockholm och söderut, även om det är lite extremt säger Per Holmberg. Men ofta går det september ut åtminstone, och det är även då som trattkantarellerna börjar komma fram.

LÄS MER: Svamp och bär tröst efter regnig vår​

– Men nu har vi äntligen fått sommar så nu får vi njuta av solen ett tag. Sen kan svampen komma tillbaka. Den finns ju där nere under marken, det gäller bara att det kommer lite regn framöver, och det gör det säkert.

För att svampen ska växa ordentligt krävs mer än lite duggregn. Det måste komma så kallad rotblöta, alltså regn som penetrerar ytan och når ner till rötterna.

– Ett tips är att om det börjar gulna i gräset får man göra något annat. Ett kraftigt åskregn är det som alla svampplockare hoppas på.

LÄS MER: Här är Sveriges giftigaste växter: "Finns i våra trädgårdar"

Metro
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset