Vill du ha en semester med allt från kritvita stränder och höga vattenfall till unika kulturupplevelser? Då är en roadtrip i Sverige det givna valet. Från norr till söder – här är åtta platser att upptäcka i sommar!

1. Lappland: Isande upplevelser i solen
Sova på is, besöka en isbar och lära sig isskulptering mitt i sommaren? Ja, numera har världsberömda Icehotel en året runt-öppen del som erbjuder just detta. Om du är frusen går det såklart lika bra att hålla sig till fiske, vandring och avkoppling i midnattssolen.

LÄS MER: Så packar du bilen säkert inför resan

2. Västerbotten: Res längs konstutställning
Att köra från Holmsund utanför Umeå till Borgafjäll i södra Lappland är inte bara en 35 mil lång resa från kust till fjäll. Längs Konstvägens sju älvar passerar du dessutom 13 utomhuskonstverk och, som namnet skvallrar om, sju älvar.

3. Ångermanland: Upptäck en skärgårdsidyll
I hjärtat av världsarvet Höga kusten, känt för sin storslagna natur, finns mysiga Ulvön. Under vinterhalvåret har skärgårdsön utanför Örnsköldsvik bara ett 40-tal bofasta, men på sommaren lever den upp med evenemang, restauranger och trevliga butiker.

4. Dalarna: Imponeras av högsta vattenfallet
Söker du en unik naturupplevelse? Ställ in gps:en på Njupeskär som med sina 93 meter, varav 70 meter fritt fall, är Sveriges högsta vattenfall. I Fulufjällets nationalpark finns också världens äldsta träd – den 9 550 år gamla granen Old Tjikko.

5. Västmanland: Måste för historieintresserade
Gammal som ung kan hitta en favorit i Ekomuseum Bergslagen, som består av ett 60-tal besöksmål med anknytning till järnhantering och industrihistoria. Området sträcker sig från charmiga Borgåsunds hamn vid Mälaren till Dan Anderssons finnmarker i södra Dalarna.

6. Småland: Träffa James Bond på hans museum
Gunnar Schäfer har inte bara bytt namn till Gunnar James Bond Schäfer – han driver också världens första 007-museum. Åk till Nybro för en stor dos Bond! Fler annorlunda museer är till exempel Arnolds kannibalmuseum i Skåne och Tantmuseet i Hälsingland.

7. Halland: Bada vid milslång sandstrand
Längs Laholmsbukten sträcker sig en 1,2 mil lång sandstrand – ett givet utflyktsmål under soliga sommardagar. Andra vackra badstränder i Sverige är bland andra Böda på Öland, Tofta på Gotland och Pite havsbad i Norrbotten.

8. Skåne: Njut frukten av en halv miljon träd
Semesterklassikern Österlen erbjuder inte bara magiska stränder – här finns också landets största fruktodlingsdistrikt. En av många pärlor är mysiga Kivikås där du kan köpa must i gårdsbutiken, ta en fika eller beskåda grönskan i Österlens Arboretum.

LÄS MER: Rekordmånga svenskar väljer att köpa husbil

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset