Världens största folkfest är i full gång i München och i andra städer. Här är en sammanställning av allt från hur mycket öl som dricks och hur många som får alkoholförgiftning, till hur många som tappar bort sina telefoner.

Alamy
Alamy
Alamy
imago/imagebroker

Den 12 oktober 1810 firades den första Oktoberfest i tyska München. Syftet var att fira giftermålet mellan kronprinsen Ludwig och prinsessan Therese con Sachsen-Hildburghausen. Den gången festades det i fem dagar, men med tiden har perioden utökats och även tidigarelagts för att nu påbörjas redan i september.

Festen pågår i år mellan den 19 september och den 4 oktober och sägs vara världens största folkfest, och det verkar rimligt att döma av dessa siffror.

80. Så många minuter tog det för den första gästen att däcka i alkoholförgiftning under årets firande i München.

58. Så många Oktoberfester har faktiskt hållits i oktober. Men redan 1828 började folk klaga på att oktober är allt för regnig och att festen borde tidigareläggas för att få lite trevligare väder.

10. Så mycket kostar i snitt en liter öl under festen i München. Det var under 2014 som priset lade sig över den omtalade prisnivån.

LÄS MER: Nej, muslimer kräver inte att Tyskland ska stoppa Oktoberfest

15. Så många sängar har Röda korset på plats för att överförfriskade människor ska kunna ”vila upp sig”. 7 000 – 10 000. Så många besöker varje år Röda korsets tält på plats under Oktoberfest i München.

800. Så många besökare blev medvetslösa till följd av alkoholkonsumtion under ”rekordåret” 2012. De kallas för Bierleichen – eller öl-lik som det översätts till.

27. Så många literstora ölmuggar kunde servitören Oliver Struempfl bära på en som samma gång. Med det håller han rekordet.

10 000. Så många får plats i festivalens största öltält.

878. Så lång är den totala sträckan av urinoarer som finns på plats under festivalen.

LÄS MER: På Oktoberfest tappar man mer än bara minnet

6 500 000. Ungefär så många besöker festivalen varje år.

8 000. Ungefär så många lederhosen- och dirndl-klädda människor deltog i paraden genom München i år.

1 100 000 000. Så många euro, alltså 10.3 miljarder kronor, uppskattas festligheterna dra in till Münchens ekonomi. Av det är ungefär 320 miljoner euro vad som spenderas på gatorna.

12 000. Så många jobbar med festivalen varje år.

6 900 000. Ungefär så många liter öl förtärs varje år under festivalen.

112 000. Så många ölglas hindrades från att lämna området med souvenirsugna gäster under 2014.

330. Så många mobiltelefoner upphittades under och efter festivalen 2014.

LÄS MER: Oktoberfest i flyktingkrisens skugga


Källa: The Guardian, Oktoberfest, Business insider, Bavaria

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset