Bilden är en genrebild och har ingenting med händelsen att göra.
Bilden är en genrebild och har ingenting med händelsen att göra.

Krokodiler, giftormar, giftödlor och sköldpaddor hittades i en lokal på en mindre ort i Skåne. Nu är en man i 30-årsåldern misstänkt för grovt artskyddsbrott. "Det här är bland det största vi har sett", säger Marcus Björklund, chef för djurskyddsenheten vid länsstyrelsen i Skåne.

Tillslaget gjordes i en lokal i Löberöd i Eslövs kommun i Skåne i torsdags förra veckan, något som Skånska Dagbladet var först att rapportera om.

Nationella operativa avdelningen, NOA, hittade tillsammans med inspektörer från länsstyrelsen, omkring 800 djur – bland annat krokodiler, giftormar, giftödlor och sköldpaddor.

LÄS MER: Lista: Här är de mest populära djuren på den illegala marknaden

– Mellan tummen och pekfingret har vi 3-6 sådana här fall om året. Men inte i den här omfattningen. Det här är bland det största vi har sett, säger Marcus Björklund, chef för djurskyddsenheten vid länsstyrelsen i Skåne till Sydsvenskan.

Ägaren misstänks ha köpt och sålt utrotningshotade djur som är skyddade enligt internationella regler. Enligt djurägarens advokat förhördes den 30-åriga mannen under fredagen innan han åter släpptes på fri fot – men misstankarna om grovt artskyddsbrott kvarstår.

Djuren omhändertogs direkt i samband med tillslaget då de ansågs utsättas för lidande – vissa av djuren var döda eller svaga.

LÄS MER: Borås djurpark avlivar friska lejon

– Polisen har hand om det. Men det kan vara problematiskt när det handlar om vildfångade djur. Då gäller det att få tag på någon, ofta en djurpark eller liknande, som har tid och plats för att ta emot de här djuren. Ibland tvingas man avliva dem om man inte hittar någon som kan ta emot dem, säger Marcus Björklund till tidningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset