Regeringen avsätter 845 miljoner kronor för att stärka Sverige som forsknings- och innovationsland. Arkivbild.
Regeringen avsätter 845 miljoner kronor för att stärka Sverige som forsknings- och innovationsland. Arkivbild.

Regeringen avsätter 845 miljoner kronor för att stödja samarbeten kring innovationer. Kommuner och landsting blir nyckelaktörer i satsningen.

Med testbädd menas en miljö där idéer, innovationer och prototyper kan testas och utvecklas. Sverige behöver fler sådana miljöer, enligt regeringen som avsätter 845 miljoner kronor för att få fart på samarbetsprojekt mellan innovatörer, företag och offentlig sektor.

Transporter

Det är inom de prioriterade områdena transporter, hållbara städer, biobaserade produkter, medicin och uppkopplad industri som samverkan ska ske.

– Tanken med Testbädd Sverige är att växla upp samarbeten kopplat till innovation. Då staten går in med 845 miljoner kronor kommer näringslivet att göra motsvarande investeringar, så man kan egentligen säga att det är dubbla satsningar, säger Mikael Damberg (S), närings- och innovationsminister.

Hårdare konkurrens

Satsningen görs mot bakgrund av att den internationella konkurrensen hårdnar. Allt fler länder erbjuder attraktiva miljöer där innovationer kan utvecklas fullskaligt.

– Det finns en del små testbäddar och satsningar som varit bra, men vi har sett att de privata investeringarna har minskat. Genom att vi gör Testbädd Sverige attraherar vi både företag i Sverige att investera i Sverige, men också internationella företag, säger Mikael Damberg.

Kommuner, landsting och regioner blir något av nyckelaktörer i sammanhanget.

– Testbäddarna måste finnas någonstans, och här finns en utmärkt möjlighet att öppna hälso- och sjukvård, stadsplanering och trafikplanering för att driva innovationer och skapa jobb, säger Mikael Damberg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset