Amerikanska vapenmässor, privata säljare och näthandel innefattas inte av kraven att genomföra en bakgrundskontroll av potentiella köpare.
Amerikanska vapenmässor, privata säljare och näthandel innefattas inte av kraven att genomföra en bakgrundskontroll av potentiella köpare.

De amerikanska vapenlagarna hindrar inte terrormisstänkta att köpa skjutvapen. Antalet som nekas ett vapenköp är bara 1 av 10, rapporterar amerikanska medier. Nu kräver president Obama en ändring.

På FBI:s hemliga lista över terrormisstänkta finns 800 000 människor listade, de flesta är icke-amerikanska medborgare. Vid vapenköp kontrolleras personuppgifter mot den listan, även om det blir en träff är det sällan som köp nekas, skriver New York Times.

LÄS MER: Tårögd Obama kräver vapenkontroll

En ny undersökning, som revisionsmyndigheten Government accountability office, ligger bakom visar att 91 procent av alla terrorlastade personer ändå kunde köpa vapen, vilket är samma siffra som under 2004 när undersökningarna inleddes. 

Sedan dess har personer på listan kontrollerats 2 477 gånger, som lett till att totalt 212 köp har nekats, skriver CNN.  

Orlando-skytten Omar Mateen fanns med på FBI-listan när han utreddes av FBI 2013 och 2014, men togs bort på listan när misstankarna avfärdades. Om det skulle ha varit så att han nekats ett vapenköp i en affär hade han ändå kunnat köpa skjutvapen legalt av en privat säljare, vid en vapenshow eller över nätet, dessa står utanför de federala kraven att genomföra en bakgrundskoll av potentiella köpare. Vissa delstater har egna regler som kräver en bakgrundskoll, men inte alla, skriver New York Times. 

LÄS MER: Mer än en masskjutning per dag i USA 

Efter att president Obama besökt Orlando i veckan sa han att det krävs handling för att förhindra framtida masskjutningar. 

– Om vi inte agerar kommer vi att se fler massakrer som den här för att vi kommer att välja att tillåta dem ske, varnade  Obama .

LÄS MER: Obama: Vi måste agera 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset