Vi tvättar som aldrig förr och köper kläder som aldrig förr. Finns det ett samband? Ja, vårt flitiga tvättande gör att kläder som skulle hålla mycket längre försvinner på ett par år.

– Det största felet vi gör är att vi tvättar onödigt mycket och onödigt varmt. Båda de sakerna sliter på plaggen mycket och förkortar deras form och färg, säger Mats Johansson, lärare och forskare på textihögskolan i Borås.

Vårt tvättbeteende färgas också av en massa föreställningar och myter. Varför känns det till exempel som att du måste slänga in din t-shirt i maskinen efter en användning medan jeansen helst inte ska tvättas alls?

Metro har med hjälp av Mats Johansson nystat ut vad som är sant, falskt och mittemellan om våra kläder.

 

”Jag kör alltid 60 grader på strumpor och underkläder eftersom det dödar bakterierna”

FALSKT. Många tvättar sina oömma och kroppsnära plagg i 60 grader eftersom vi lärt oss på hemkunskapen att det är däromkring bakterierna dör. Men enligt textilvetaren är det onödigt.

– Enligt min mening är det en myt. Man dödar inte bakterier vid 60 grader så du kan lika gärna tvätta i 30 eller 40. Om du går till professionella tvättar på till exempel sjukhus så tvättar de inte i 60 grader utan i 70 grader och varmare.

Med moderna tvättmedel är också skillnaden i renhet oftast obefintlig mellan 30 och 60 grader, säger Mats Johansson. Dessutom är det få hemmamaskiner som faktiskt håller 60 grader.

 

”Det är ingen skillnad på kulörtvätt och vittvätt”
BÅDE SANT OCH FALSKT. I butiken säljs ofta tvättmedel med erbjudande om att köpa två för ett billigare pris. Då är det lätt att tro att det bara är en list för att du ska köpa dubbelt så mycket tvättmedel.

Mats Johansson har  tre bastvättmedel, ett för kulörtvätt, ett fläckborttagningsmedel och ett för vittvätt men berättar att hans kollega har så många som sex olika. Det spelar alltså roll vilket tvättmedel du använder om du får tro experterna på Textilhögskolan, och du behöver inte vara en tvättnörd för att märka skillnad.

Det här är alltså en till konspirationsteori vi kan avliva. Men det finns ändå en bluffvarning när det gäller flytande vittvättmedel.

– Det finns ingen möjlighet att få blekmedel inblandat från början i flytande form. När man har ett flytande vittvättmedel behöver man ett blekmedel i pulverform för att det ska bli riktigt vitt.

Ett enklare alternativ är då att välja vittvätt i pulverform från början.

LÄS MER: När tvättade du din tvättmaskin senast 

”Min tvättmaskinstillverkare rekommenderar ett visst tvättmedel. Det är bara smygreklam.”

FALSKT. Många maskiner du köper kommer med en rekommendation om vilket fabrikat tvättmedel du ska använda. Det är – faktiskt – inte bara ett sätt för företagen att göra reklam för varandra.

– Det här är en konspirationsteori som faktiskt går att avfärda. Vissa enzymer gör sitt jobb bäst vid en viss temperatur och maskinen är utprovad med ett visst tvättmedel. Det blir faktiskt bäst resultat med den kombinationen.

 

”Man kan inte tvätta jeans. Alls.”

FALSKT. Levi´s vd Chip Bergh avslöjade förra året att han aldrig tvättade sina jeans. Samma råd får du ofta när du köper byxor i butiken, särskilt hos de lite mer exklusiva jeansspecialisterna.

– Det känns som att det är någon trend. Om det är rå denim som är obehandlad från början och du vill få den där inslitningen som verkligen är ”mig” då  ska man absolut använda dem så mycket som möjligt, men visst kan man tvätta dem, säger Mats Johansson.

Han berättar att indigofärgen som ger den karakteristiska blå nyansen sitter väldigt ytligt och kommer att lossna oavsett om du tvättar eller inte. Det är ju också det som ger de vita tonerna i slitningen på byxorna som vi eftersträvar.

”Sköljmedel gör att kläderna håller längre.”

FALSKT. Vissa använder mjukmedel eller sköljmedel bara för att det luktar gott. Andra upplever att det gör kläderna mjukare och skönare. Mats Johansson använder själv inte mjukmedel och kan inte rekommendera någon annan att göra det heller.

– För mig så gillar jag inte den där parfymerade lukten och så är det ju oftast inte bra miljömässigt. Ämnena i sköljmedel är svåra att bryta ner.

Det vi upplever som mjukhet är i praktiken en sorts plast som binder upp fukt. Har du mjukmedel går du alltså runt med lite fuktiga kläder. Det gör det också olämpligt att använda mjukmedel på vissa plagg om du vill att de ska hålla.

– En del elastanfibrer få en förkortad livslängd. En del material blir svagare när de blir blöta och om man binder fukt på ytan kan det göra att de blir svagare.

Däremot kan han inte säga att några plagg håller längre av att utsättas för mjukmedel.

 

”Farsan säger att Jeansen höll mycket längre när han var ung. Har han rätt?”

SANT . Jeansbyxan uppfanns av Levi Strauss för att användas som ett arbetsplagg. Det är svårt att tänka sig när man ser dagens skräddade och behandlade jeans. Många upplever också att jeansen helt enkelt inte håller lika bra. Och det kan finnas sanning i det.

– Allt i textiltillverkningen ska gå snabbare, redan vid odlingen av bomull har man bråttom så fibrerna blir kortare och håller sämre, säger Mats Johansson.

Det gäller för alla bomullstyg, men när det gäller jeans är det ett plagg vi dels bär väldigt flitigt och förväntar oss ska hålla. Dessutom är de flesta jeansen redan behandlade på olika sätt.

– Man kan ha tagit bort två tredjedelar av hållbarheten redan när de ligger på hyllan.

LÄS MER: Nej, tidningspapper funkar inte – så tvättar du fönstren bäst 

Foto: All over press

”Sportbehån blir äcklig om jag inte tvättar den efter varje pass.”

FALSKT. Amerikanska Good Housekeeping Institute varnar för att tvätta din behå för ofta. Till skillnad från till exempel tröjor och byxor har behån en som bekant en funktion utöver att värma och skyla. Om de elastiska fibrerna utsätts för påfrestningar kan de bli slappa.

Mats Johansson vid Textilhögskolan håller med om att vi tvättar behåar för ofta.

– Om man tänker en sportbehå så är det egentligen bara salter och hudavlagringar och vanliga bakterier som finns i huden och det kryper inte in i fibrerna. Om man inte låter det ligga länge och gro in utan sköljer upp den direkt går det bra att skölja i vatten och sedan låta den torka.

För att fibrerna ska behålla sin form är det också viktigt att inte sträcka ut plagget på en galge eller en ställning utan att låta det ha sin ”vilande” form.

– Om man håller fibrerna utspända tillräckligt länge kommer de inte vilja gå tillbaka.

 

TT

”Orka torka. Jag slänger in mina kläder i torktumlaren. Spelar roll hur det torkar.”

FALSKT. Du vet säkert att torktumling sliter på kläderna – men ofta känns det inte som att det finns ett alternativ som fungerar med verkligheten. Särskilt inte om du bor i lägenhet och har en monsterhög med tvätt att torka. Men hur illa är det?

– Torktumling är krasst uttryckt den moderna stressande människans räddning men en katastrof för kläderna, säger Mats Johansson.

Luddet du hittar i tumlarfiltret är fibrer som slitits bort från dina kläder och fortsätter du tillräckligt länge finns ingenting kvar. Att tumla runt kläder är som att vika och vecka dem tusentals gånger och värmen är också slitsam för dina kläder. Om du vill snabba på torkningen många gånger om utan att tumla kan du ha en vanlig bordsfläkt eller en enkel luftavfuktare . Även på lägsta inställningen gör det att vattnet dunstar effektivt.

– Det kan också vara bättre än att hänga utomhus eftersom uv-ljus är skadligt för vissa fibersorter.


Foto: All Over Press

”Jag använder min t-shirt en gång. Sen är den äcklig och åker in i maskinen.”

FALSKT. Kroppsnära tröjor upplevs ofta som förbrukade efter första användningen. Svett och spill kan gör att du ogärna tar på dig en använd t-shirt, men att låta den stötas och blötas i en timme eller mer i maskinen är resursslöseri, menar textilläraren.

– Ser de inte smutsiga ut och luktar de inte illa så är det jätteonödigt. Du kan ha den ett par gånger, säger Mats Johansson.

Om du inte svettas kopiöst går det alldeles utmärkt att  skölja  t-shirten och hänga den på tork om du tycker att den känns lite sunkig men framför allt så skulle vi vädra våra kläder mer, det räcker antagligen ofta på de flesta material.

LÄS MER: Så diskar du din diskmaskin – så att din disk blir ren 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset