Taco är egentligen ett samlingsnamn på ett flertal olika rätter.
Taco är egentligen ett samlingsnamn på ett flertal olika rätter.

Att äta tacos på fredagskvällen är en självklarhet för många svenskar. Så har det inte alltid varit – i början sålde produkterna så dåligt att de var nära att plockas bort från hyllorna. Här är nio saker du borde veta om du älskar tacos.

1. ”Tacos” är egentligen inte en rätt

Tacos är ett samlingsnamn för ett mexikanskt sätt att äta många olika maträtter på, som man äter med ett tunt bröd gjort av majs- eller vetemjöl. Exempelvis en fylld burrito eller tortilla.

2. Vår typiska taco är egentligen tex-mex

Svenska tacos liknar inte de som finns i Mexiko. Sättet vi äter rätten på här kommer från det amerikanska tex-mex-köket, vilket är en blandning mellan mat från Texas och Mexikansk mat.

LÄS MER: Quiz: Vad kan du om tacos?

3. Ingen köttfärs eller gräddfil

En traditionell Mexikans burrito eller tortilla innehåller inte köttfärs, vilket är en vanlig syn i svenska hushåll. I en autentisk taco används till exempel högrev eller fläskkarré, har Ricardo Medrano, som driver  den mexikanska restaurangen La Neta i Stockholm, tidigare sagt till Metro. Någonting annat som är vanligt i Sverige är att ha vitlök och crème fraiche eller gräddfil i guacamolen, vilket inte finns med i traditionella recept.

4. Betyder ”liten åsna”

På spanska betyder taco ”bunt” och burrito ”liten åsna”.

LÄS MER: Dennis, 25, äter tacos varannan dag: ”Kommer nog aldrig att tröttna”

5. Var först en flopp i Sverige

När Old el paso lanserade de första tex-mex-varorna i Sverige 1982 blev det ingen succé. Långt ifrån. Enligt Expressen var det till och med nära att produkterna drogs tillbaka från butikshyllorna.

6. Namnet kan ha uppkommit i silvergruvor

Var namnet taco kommer från är inte helt fastslaget, men en teori är att det kom till i silvergruvor i Mexiko på 1700-talet. ”Taco” var nämligen namnet på en bit papper, som användes för att linda in krut, enligt historieprofessorn Jeffrey M. Pilcher, som Smithsonian magazine (USA:s nationalmueum) har pratat med.

LÄS MER: Så gör du din egen ostdipp till tacomyset

7. Kämpar för att göra tacos till nationalrätt

En Texasbo startade nyligen en kampanj där han, tillsammans med ”Texas Taco Council”, uppmanar folk att skriva under en namninsamling för att tacos borde bli nationalrätt i Texas.

8. Snart kan du gifta dig på en tacorestaurang

Är kärleken till tacos lika stor som kärleken till din partner? I sommar står giftemål på menyn (bokstavligen) hos den populära restaurangkedjan Taco bell i USA. 600 dollar är priset för ett bröllopspaket, rapporter bland andra New York Post.

9. Du kan plugga tacos på universitetet

Vill du veta ännu mer om tacos än vad som står i den här listan? Då kanske det är värt att flytta till USA? På University of Kentucky kan du nämligen studera tacokunskap.

LÄS MER: Så gör du din egen tacokrydda

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset