Jamala och hennes låt ”1944” gjorde att Ukraina vann Eurovision Song Contest förra året. I år arrangeras tävlingen i Kiev.
Jamala och hennes låt ”1944” gjorde att Ukraina vann Eurovision Song Contest förra året. I år arrangeras tävlingen i Kiev.

Hur många vinnare har Eurovision Song Contest haft som mest, vilket land har väntat längst på en seger och hur många gånger har Sverige varit värdnation för tävlingen? Vi ger dig koll på Europas största musiktävling.

Nu är det dags för årets upplaga av Eurovision Song Contest! Musiktävlingen arrangeras för 62:a gången och för andra gången står Ukraina som värdland för den spektakulära tävlingen där 26 länder möts i finalen i Kiev på lördag 13 maj. Men Eurovision Song Contest finns inte bara i tv-form utan även i bokform.
Nätbokhandeln Bokus nya satsning #DetFinnsAlltidEnBok visar att det verkligen finns en bok för alla tillfällen.

Passa på att fördjupa dina kunskaper kring Eurovision Song Contest och briljera på Eurovisionpartajet genom att klicka hem den underhållande boken ”Eurovision Song Contest: rekordboken” av John Kennedy O’Connor. Klicka hem den på Bokus.com  – #DetFinnsAlltidEnBok

9 fakta du (antagligen) inte visste om Eurovision Song Contest

– hämtade ur boken ”Eurovision Song Contest: rekordboken” av John Kennedy O’Connor

1. Då vann fyra bidrag

Det brukar normalt sett vara en vinnare i Eurovision Song Contest. Men 1969 fick Spanien dela sin guldplats med Frankrike, Nederländerna och England. Genom lottning bestämdes att Nederländerna fick stå värd för tävlingen året efter.

2. Första gången tävlingen hölls var 1956

Den första Eurovision Song Contest-tävlingen någonsin hölls 1956 i den schweiziska staden Lugano och vanns av Lys Assia från Schweiz.

3. Grannland har fått vänta längst på vinst

Lordi ledde Finland sin första ESC-seger på många år. Foto: Alamy/IBL

Om det fanns ett pris i längst väntan på första segern skulle vinsten gå till Finland. Landet gjorde debut i tävlingen 1961 men fick sedan vänta i 45 år (!) på att vinna hela tävlingen – något de gjorde 2006 med monsterrockarna Lordi och ”Hard rock halleluja”.

4. Första året som bidrag fick noll poäng

Första gången bidrag blev helt poänglösa i tävlingen var 1962, och då fick fyra länder dela på den snöpliga sistaplatsen: Belgien, Spanien, Österrike och Nederländerna.

5. Så många gånger har Sverige arrangerat ESC

De tre länder som varit värdnationer för tävlingen flest gånger är: England (åtta gånger), Irland (sju gånger) och Sverige (sex gånger).

6. Norge har ett udda rekord

Vårt grannland Norge har ett otippat rekord – det är nämligen det land som fått noll poäng i tävlingen flest gånger. Fyra gånger (1963, 1978, 1981 och 1997) har de fått åka hem utan ett endaste poäng.

7. Det hette den första låten som sjöngs i Eurovision Song Contest

Den allra första låten som någonsin framförts i tävlingen är ”De Vogels van Holland (Fåglarna från Holland)” som sjöngs av Jetty Pearl i Lugano 1956. Lyssna på den och fascineras över hur mycket musiken i tävlingen har förändrats sedan dess.

8. Abbas ”Waterloo” blev miljonsuccé

Abba gav Sverige den första vinsten i ESC. Foto: Alamy/IBL

Vi svenskar lyfter gärna fram Abba i Eurovision-sammanhang och i synnerhet gruppens seger med låten ”Waterloo” 1974. Låten blev en jättesuccé och singeln såldes i sex miljoner exemplar.

9. Sverige har showrekord

Den kortaste ESC-finalen hittills hölls i Frankfurt 1957 och klockade in på 1 timme och 9 minuter. Den längsta showen står Malmö 2013 för – med 3 timmar och 30 minuter. Heja Sverige!

Tack vare att Loreen vann med ”Euphoria” 2012 var Sverige värdland för Eurovision Song Contest 2013. Foto: Alamy/IBL

Fakta: #DetFinnsAlltidEnBok

#DetFinnsAlltidEnBok är namnet på Bokus nya satsning där Bokus gör böckerna ur sortimentet dagsaktuella med hjälp av en Twitterbot.

Bokus har tagit fram en twitterbot som identifierar dagsaktuella hashtags som trendar på Twitter och som sedan kopplas till Bokus sortiment.

• På Bokus twitterkonto @bokus_com kan du ta del av dagsaktuella boktips kring vad det pratas om just nu under #DetFinnsAlltidEnBok

• Följ @bokus_com på Twitter om du vill läsa mer.

• Bokus.com är bokspecialisterna på nätet som erbjuder över 10 miljoner titlar i sitt sortiment. Bokus vill inspirera till läsglädje varje dag.

 

Artikeln är ett resultat av ett annonssamarbete och innehållet är sponsrat av annonsören. Den här artikeln är inte framtagen av Metros redaktion utan av vår kommersiella avdelning för Native Advertising.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset