En stor skiljelinje kandidaterna emellan är deras inställning till The Affordable care act, som också är känd som Obamacare.
En stor skiljelinje kandidaterna emellan är deras inställning till The Affordable care act, som också är känd som Obamacare.

Den 8 november hålls USA:s presidentval, och det är ett jämt race mellan Hillary Clinton och Donald Trump. Men vad vill de två kandidaterna göra, och hur skiljer de sig åt i sakfrågorna? Metro reder ut.

1. Skattefrågor

Donald Trump och Hillary Clinton har starkt olika planer för hur de vill förändra USA:s skattesystem. I grunden kan man säga att Donald Trump vill sänka skatterna för alla, medan Hillary Clinton vill att höginkomsttagare ska betala mer i skatt.

Trump vill platta till skattesystemet och "göra det enklare", vilket i praktiken innebär att det bara kommer finnas tre olika skattenivåer för privatpersoner. Toppnivån kommer att sänkas från 39,6 procent som det är idag till 33 procent och de två lägre nivåerna kommer ligga på 12 och 25 procent. Bolagsskatten kommer sänkas från 35 till 15 procent. Dessutom kommer gåvoskatten och den federala arvsskatten avskaffas.

Den politiskt obundna tankesmedjan Tax foundation uppskattar att Trumps skatteplan kommer leda till att USA:s ekonomi växer med mellan 7 och 8 procent, att runt 2 miljoner jobb kommer skapas och att reallönerna kommer öka med runt 5 procent under en tioårsperiod. Samtidigt kommer USA:s skatteintäkter under en tioårsperiod minska med runt 5 biljoner dollar.

Hillary Clinton vill å andra sidan lägga till en ny extra skattenivå på höginkomsttagare som tjänar mer än 42 svenska miljoner om året. Hon vill också implementera ett system där skattebetalare som tjänar minst 8,5 miljoner svenska kronor om året alltid kommer att betala minst 30 procent i skatt. Arvsskatten ska höjas till 2009 års nivåer. Tax Foundation uppskattar att Clintons skatteförslag kommer leda till att USA:s ekonomi kommer minska med 1 procent, leda till 311 000 färre jobb och bidra till 0,8 procent lägre löner under en tioårsperiod. Statens skatteintäker kommer dock öka med 498 miljarder dollar under samma tidsperiod.

► LÄS MER: Tre falska påståenden som sprids om Donald Trump

2. Jobben

Föga förvånande lovar både Hillary Clinton och Donald Trump fler jobb. På flera sätt planerar de att använda sig av liknande taktiker, men deras planer för fler jobb skiljer sig också åt.

Clinton planerar bland annat en stor satsning på att bygga ut och underhålla USA:s infrastruktur, en satsning på att göra USA till världens "gröna supermakt", en satsning på att få företag att tillverka produkter i USA samt en satsning på "rättvisare" handelsavtal som inte missgynnar amerikanska arbetare. Clinton vill också försöka säkerställa att amerikaner kan gå i college utan att skuldsätta sig, framför allt genom att minska räntorna för studielån.

Trump har bland annat lovat att satsa 500 MILJARDER DOLLAR på att bygga ut USA:s infrastruktur. Likt Clinton menar Trump också att omförhandlade och "bättre" handelsavtal kommer uppmuntra fler företag att tillverka produkter i USA. Utöver det menar Trump att de stora skattelättnader han föreslår kommer innebära fler jobb som ett resultat av en större ekonomi och en högre tillväxt.

► LÄS MER: Det här skulle hända om Donald Trump blev president
 

3. Socialförsäkringsfrågor

Trump skiljer sig något från de flesta republikaner i frågor som rör sociala skyddsnät. Hillary Clintons plattform är å andra sidan mer traditionellt demokratisk.

Varken Trump eller Clinton vill höja pensionsåldern som idag är mellan 66 och 67 år. Varken Trump eller Clinton vill heller göra några nedskärningar i socialförsäkringssystemet. Trump skriver på sin webbsida att målet är att färre amerikaner är i behov av statligt stöd, men att han vill skapa fler jobb och en starkare ekonomi snarare än skära ner på systemen.

Clinton vill utöka stödet för änkor och kvinnliga pensionärer, samt för personer som tar tjänstledigt för att ta hand om sin familj. Hon motsätter sig också ytterligare privatisering av socialförsäkringssystemen. Trump vill specifikt öka stödet till krigsveteraner genom ökade insatser för att hjälpa veteraner med post-traumatiskt stressyndrom och ökade insatser för vidareutbildning.

► LÄS MER: Donald Trumps mest ökända tweets

4. "Obamacare"

En stor skiljelinje kandidaterna emellan är deras inställning till The Affordable care act, som också är känd som Obamacare.

Trump vill avskaffa Obamacare helt då han menar att staten inte ska tvinga individer att köpa sjukvårdförsäkring. Istället vill han öka incitamenten för privatpersoner att spara ihop pengar privat för sin sjukvård genom att till exempel skapa möjligheten att dra av köp av sjukvårdsförsäkring på skatten. Trump vill också göra läkemedel billigare genom att avreglera marknaden ytterligare, vilket han menar kommer öka konkurrensen på marknaden och innebära att fler läkemedel kommer importeras till billigare priser.

Clinton vill å andra sidan försvara och utöka Obamacare och minska kostnaderna för sjukvård. Hon vill också försvara tillgången till reproduktiv vård, göra läkemedel billigare och göra så att även personer som är papperslösa ska kunna få sjukvård på ett enklare sätt.

► LÄS MER: Det här skulle hända om Hillary Clinton blev president

5. Immigration

Frågan om immigration är förmodligen den där Clinton och Trump skiljer sig mest åt. Clinton vill skapa fler möjligheter för invandrare att bli medborgare, säkerställa att familjer inte separeras, ge alla personer oavsett om de är medborgare eller inte möjligheten att ta del av sjukvård och uppmunta fler invandrare att försöka bli amerikanska medborgare.

Trump vill å andra sidan bygga en mur mot den amerikansk-mexikanska gränsen för att minska invandringen från Mexiko. Han vill också deportera alla som immigrerat till USA olagligt och öka straffen för att stanna längre än vad en persons visa tillåter. Han vill också ta bort rätten för personer som föds i USA till personer som inte är amerikanska medborgare att få medborgarskap samt minska invandringen i allmänhet.

► LÄS MER: Forskare: Därför röstar folk på Donald Trump​​
 

6. Abort

Trump har ändrat sin inställning till abort genom åren, från att vara för till att vara emot. Inför valet 2016 lovar Trump att nominera domare till högsta domstolen spom är emot abort, att förbjuda abort efter 20 veckan, att minska stödet till organisationen Planned Parenthood så länge de fortsätter att genomföra aborter samt försäkra att inga skattepengar går till aborter.

Clinton vill å andra sidan säkerställa att alla kvinnor i USA har möjlighet att göra abort, stötta Planned Parenthood och säkerställa så att kvinnor kan få statligt stöd för att kunna göra aborter när de behöver.

► LÄS MER: Clinton "drabbad av värmeslag" – tvingades lämna ceremoni

7. Vapen

Clinton vill minska tillgången på vapen i USA. Detta ska hon bland annat göra genom att säkerställa att fler personer som köper vapen genomgår bakgrundskontroll. Hon vill också säkerställa att personer som dömts för misshandel, är psykiskt sjuka eller är kriminella som dömts till våldsbrott inte får tag på vapen.

Trumps inställning är den motsatta. Trump vill inte se några speciella förbud mot vapen och säkerställa att privatpersoner har möjlighet att bära vapen i alla USA:s stater. Trump menar att vapenvåldet i USA istället ska minskas genom ökade satsningar på psykisk hälsa.

► LÄS MER: Clinton backar om Trumpanhängare
 

8. Föräldraförsäkring

Trump vill ge alla kvinnor som föder barn 6 veckors betald föräldraledighet. Föräldraledigheten ska bara gälla kvinnor, oavsett om barnet föds i en enkönad eller tvåkönad relation. Clinton vill istället se 12 veckors föräldraledighet oavsett kön.

Idag har USA ingen betald föräldraledighet överhuvudtaget.

► LÄS MER: 7 saker som Donald Trump har sagt – påstod att mexikaner är våldtäktsmän
 

9. Säkerhetsfrågor

Trump och Clinton har gått hårt mot varandra i frågor som rör nationell säkerhet. Clinton har anklagat Trump för att vara oberäknelig och Trump har anklagat Clinton för att vara svag.

Om Hillary Clinton blir president lovar hon att försvara USA:s relationer med sina allierade. Hon är för NATO, vill hindra Iran från att få kärnvapen, vill öka relationerna med Kuba, uppmuntra till en tvåstatslösning mellan Israel och Palestina, att bekämpa IS genom att stödja lokala arabiska och kurdiska styrkor samt att stå upp mot Ryssland och Vladimir Putin.

Trumps åsikter i samma frågor är något svårare att reda ut, och Trump menar att hans utrikespolitik ska vara just oberäknelig. Trump har dock lovat en närmare relation mellan Ryssland och USA, att USA ska föra en mindre interventionistisk utrikespolitik, att gå hårdare mot Kina och att riva upp Iran-avtalet.

► LÄS MER: Donald Trump lurades att citera Mussolini


Källor: Hillaryclinton.com, Donaldjtrump.com, Wall Street Journal, Tax foundation, Forbes.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset