Åsa Sönnerby, kommunikatör på Larmtjänst.
Åsa Sönnerby, kommunikatör på Larmtjänst.

Med en allt bättre säkerhet i moderna bilar blir också skurkarna vassare. Men vad kan man egentligen göra för att stöldsäkra sin bil? Här är svaren för dig som oroar dig för biltjuvar.

Med en allt bättre säkerhet i moderna bilar blir också skurkarna vassare. Men vad kan man egentligen göra för att stöldsäkra sin bil? Här är svaren för dig som oroar dig för biltjuvar. Bilstölderna i Sverige minskar, medan antalet stulna bilar som aldrig återfinns ökar – vad beror det på?

Åsa Sönnerby, kommunikatör på Larmtjänst, berättar om en utveckling som är långt ifrån ny.

– Sedan det elektroniska stöldskyddets ankomst har stölderna minskat. Färre bilar stjäls, men hela 18 procent av bilarna som anmäldes stulna förra året hittades aldrig. Ofta handlar det om dyrare bilar i senare årsmodeller som har ett högt värde på den svarta marknaden och skeppas utomlands för vidareförsäljning.

►LÄS MER: Cykeltjuven tipsar: Så skyddar du din hoj från stöld

Men samtidigt som bilstölderna blir allt färre skjuter reservdelsstölderna i taket. Larmtjänsts rapport som går igenom bildelsstölder mellan åren 2011 och 2015 talar sitt tydliga språk.

– Vi kan se en markant ökning av stulna reservdelar och då främst navigationsenheter, strålkastare och airbags. Stölder av reservdelar leder inte bara till att du blir av med bildelar utan också till stora skadekostnader på bilen. Det brukar krävas att mycket mer lagas i bilen än att bara ersätta den stulna komponenten, säger Åsa Sönnerby.

Så hur skyddar vi oss mot inbrott i bilen?

►LÄS MER: Så stjäls lyxbilarna – med tio kronors-verktyget

– Främst genom att hålla koll på nycklarna. I 70 procent av alla fall av bilstölder använder tjuven nyckeln. Så att hålla koll på den och ha den strategiskt placerad i alla lägen är det bästa tipset jag kan ge.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset