Den 93-åriga kvinnan riskerar att bli av med sin bostad. Arkivbild
Den 93-åriga kvinnan riskerar att bli av med sin bostad. Arkivbild

En 93-årig kvinna hotas nu av vräkning. Orsaken är att hon inte kan delta i trappstädningen och inte accepterar att hyran höjs med tio procent.

I början av året ville hyresvärden att den 93-åriga kvinnan skulle delta i trappstädningen. Strax därefter kom ett besked om en tioprocentig hyreshöjning. 93-åringen – som bott i fastigheten i Värmland sedan 1950-talet – accepterade inte kraven.

Då kom ett brev med krav på uteblivna inbetalningar och ett hot om vräkning.

– Jag blir så förbannad, stackars lilla dam som råkar ut för detta. Att höja hyran med tio procent när snittet var en höjning på 0,7 procent är inte bara totalt oskäligt – utan dessutom ogiltigt. För att skicka ut en hyreshöjning på det här sättet är ett brott mot förhandlingslagen och kan ge skadestånd, säger Anna Nykvist, förhandlare vid Hyresgästföreningen i Karlstad som driver ärendet för den 93-åriga damen, till tidningen Hem & Hyra.

Hyresvärdens talesperson säger till tidningen att man inte gjort något fel och att den 93-åriga kvinnan bestred hyreshöjningen för sent.

– Vi anser att vi gjort rätt och går vidare, vi särbehandlar inte någon beroende på om det är kvinnor, män eller hur gamla de är utan det är samma regler för alla, säger talespersonen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset