Efter 13 år i Sverige ska jag utvisas till Iran. Mitt politiska engagemang för kurders rättigheter gör att jag kommer att dödas när jag återvänder, skriver utvisningshotade Aata Karimi.

TT/Alamy/Privat.

Nyligen hängdes den 22-årige Saman Nassem i Iran. Samma öde gick bröderna Habibullah Afshari, 26, och Ali Afshari, 34, till mötes. Brottet? De tillhörde en kurdisk oppositionsgrupp i landet. Något som är lika med döden.

Jag inväntar samma öde.

Mitt parti, som jag varit aktiv i sedan 1993, heter Sazmankhabat. Det är en av flera partier/organisationer som kämpar för kurder i Iran. Det är både föraktat och förbjudet i landet. I dagsläget har det tagit kampen mot terroristgruppen Islamiska Staten, även kallad IS.

Min släkt har en lång och tragisk historia av förföljelser, förtryck och avrättningar. Både min morfar och morbror har blivit avrättade av den iranska regimen för att de kämpat för kurders rättigheter i Iran. Jag har själv bevittnat brutala och omänskliga handlingar. Blivit torterad.

Trots att jag fått erfara våldet kommer jag aldrig någonsin att sluta protestera mot den hänsynslöshet och förtryck som iranska regimen bedriver. Iranska regimen skrämmer mig inte och min kamp har fortsatt sedan jag kom hit. Jag har blivit intervjuad av flera kurdiska kanaler och skrivit artiklar mot Iranska regimens lagar. Något som publicerads av både persiska och kurdiska partiers hemsidor och nyheterstidningar.

Den iranska säkerhetspolisen trakasserar fortfarande min släkt och familj i Iran på grund av detta, vilket gör att jag säker på att jag kommer dödas om jag återvänder.

Den 28 juli 2002 anlände jag till Sverige och ansökte om asyl. Jag har sedan dess haft ständig kontakt med Migrationsverket. Jag är papperslös men har aldrig levt undangömd. Jag bor tillsammans med min fru i Ockelbo, där jag vill leva ett tryggt och öppet liv. Jag vill leva mitt liv som alla andra.

Mitt namn är Aata Karimi. Jag är 43 år gammal. Migrationsverket vill nu skicka mig tillbaka till Iran efter 13 år i Sverige. Jag är etniskt kurd, har ett iranskt medborgarskap och flydde till Sverige som politisk flykting med dödsdomen hängandes som ett mörkt moln över mig.

Den 9 mars 2015 skickade Migrationsverket mitt ärende till polismyndigheten i Gävleborgs län.

De vill verkställa min dödsdom.

Aata Karimi,
Utvisningshotad

Fotnot: Aata Karimis utvisningsbeslut har blivit stort uppmärksammat medialt. En namninsamling och en Facebooksida har startat i ett försök att förhindra utvisning av Aata Karimi.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset