Palestinske ledaren Mahmud Abbas. Arkivbild.
Palestinske ledaren Mahmud Abbas. Arkivbild.
Mellanöstern TT-AFP-Reuters

USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad har väckt våldsamma protester. Samtidigt överväger FN: säkerhetsråd en resolution som skulle blockera beslut om Jerusalems status.

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas uppmanar till massiva demonstrationer under nästa vecka för att protestera mot att den amerikanska vicepresidenten Mike Pence besöker Jerusalem.

Efter att president Trump under uppmärksammade former i förra veckan erkände Jerusalem som Israels huvudstad meddelade bland andra Abbas att han inte ville träffa vicepresidenten. Han konstaterade även att USA inte längre har en roll att spela i fredsförhandlingar mellan Palestina och Israel.

Trump, som bröt med årtionden av amerikansk politik, beslutade även att flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem. Besluten har lett till fördömanden världen över och lett till våldsamma protester i arabiska och muslimska länder.

FN: säkerhetsråd överväger samtidigt en resolution som skulle innebära att beslut kring Jerusalems status inte ska vara juridiskt bindande. Utkastet, som är skrivet av egyptiska företrädare, nämner varken Trump eller USA och anses ha ett brett stöd, men sannolikt lär Washington lägga en vetoröst.

Minst fyra palestinier dödades i nya våldsamma oroligheter under gårdagen, vilket innebär att den totala dödssiffran nu är uppe i åtta. Palestinska myndigheter uppger att över 80 människor skadades i olika sammandrabbningar längs Gazagränsen.

Palestinske ledaren Mahmud Abbas. Arkivbild.
Palestinske ledaren Mahmud Abbas. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset