Metros Chefredaktör Staffan Erfors med Abdulla Ahmad Miri.
Metros Chefredaktör Staffan Erfors med Abdulla Ahmad Miri.

Abdulla Ahmad Miri flydde från Syrien och kom till Sverige för fyra år sedan. Nu är han ny kolumnist i Metro. ”Mitt mål är att ändra bilden av nyanlända som många svenskar har”, säger han.

Abdulla Ahmad Miri, 30, är palestinier och flydde från sitt hemland Syrien för fyra år sedan. Innan han kom till Sverige studerade han ekonomi på Damaskus universitet och efter examen arbetade han bland annat för UNRWA, FN:s hjälporganisation för palestinaflyktingar.

– Här i Sverige jobbar jag mycket med flera organisationer och flera projekt runt om i Stockholm. Jag har suttit som rådgivare för till exempel Diversify Foundation, Just Arrived och Kompis Sverige.

LÄS MER: ”Roland Poirier Martinsson är ny kolumnist i Metro”

Just Arrived, som Metro har fört en dialog med sedan i mars, är en organisation som arbetar för att göra det lättare för nyanlända att få ett jobb och chans att integreras i det svenska samhället. 

Flyktingar och nyanländas situation är något som Abdulla kommer att skriva en hel del om i sina kolumner.

– Det är jätteviktigt att öppna ögonen och fokusera på lösningar. Det pratas alltid om problemen, men ingen pratar om hur man ska lösa dem. Jag kan berätta om mitt perspektiv som nyanländ, om arbetsmarknaden, integrationsfrågor och allt sådant som berör oss.

Han säger att han alltid kommer att strida mot de fördomar som finns i samhället mot nyanlända och att hans mål är att ändra bilden som finns hos många svenskar.

LÄS MER: ”Nej, den här maten serverades inte alls gratis på ett boende”

– Jag kom hit som utbildad, fick jobb och bor hos en svensk familj. Samtidigt kan jag få blickar från folk på tåget som tittar på mig som om jag skulle försöka ta deras handväskor. Det gör ont i mitt hjärta. Jag tror att det finns många svenskar som är nyfikna på hur vi tänker, hur vi jobbar och lever. Det är många som bara ser oss som ett problem och inte som en resurs i samhället. Den bilden vill jag ändra. 

Metros chefredaktör Staffan Erfors säger att det är roligt att få välkomna Abdulla till Metro. 

– Han har en erfarenhet och upplevelser som jag tror är nyttigt och viktigt för många svenskar att ta del av. Dessutom har han en positiv syn på sin framtid trots att han har varit med om svåra umbäranden. På ett personligt plan känns det extra roligt, då jag har bott i Mellanöstern i två år. Och faktiskt är det så, även om det låter lite överraskande, när Abdulla var ett år gammal körde jag taxi i hans hemstad Damaskus.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Kolumn