Abdulla Ahmad Miri.
Abdulla Ahmad Miri.

Sommaren kan vara jobbig för många föräldrar och för deras barn. Så föräldrar, hjälp till genom att lära era barn att inte fråga andra utsatta barn vad de har gjort i sommar, skriver Abdulla Ahmad Miri.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Sommarlov är något de flesta i Sverige ser fram emot, men inte barn vars föräldrar inte har råd att åka utomlands. Sommaren kan vara jobbig för många föräldrar och för deras barn. Antingen för att de inte har möjlighet att vara så mycket med barnen som de vill eller för att aktiviteter med barnen kostar så mycket.

– Varför reser vi inte utomlands som mina andra kompisar?, frågade min kompis son honom.

Sonen känner sig ensam när han får tillbringa sommaren på tomma lekplatser eller framför teven medan hans kompisar är bortresa. Han har tidigare fått höra från hans kompisar i skolan om vad de gör och vill göra.

Min vän kämpar oerhört hårt för att få vardagen att funka, för att att barnen ska kunna uppleva en sommar med aktiviteter som många av deras vänner får göra.

Barn är glada att få berätta om sina upplevelser för sina vänner i området eller i skolan och de brukar till exempel jämföra vem som varit i flest länder. Min kompis kom under kriget från Syrien och han bor nu i en förort till Stockholm. Han studerar svenska och jobbar hårt för att kunna klara sig men har tyvärr inte råd att åka på semester utomlands som andra familjer.

– Var ska pengarna komma ifrån när lönen knappt räcker till mat efter att räkningarna är betalda?, sa han.

Min vän kämpar oerhört hårt för att få vardagen att funka, för att att barnen ska kunna uppleva en sommar med aktiviteter som många av deras vänner får göra. Men barn har många behov som inte alltid blir mötta och det kan vara svårt att förklara situationen för dem när de känner sig avundsjuka på andra barn som berättar om sina semestrar. Det är inte bara vuxna som uppskattar att få komma bort från vardagen och uppleva något nytt utan barn längtar också efter att få vara i en annan miljö. Barn kan påverkas negativt av svåra uppelvelser som att ha vuxit upp i fattigdom, men man ska inte behöva skämmas eller känna sig mindre värd för att man inte reser bort under sommarlovet.

LÄS MER: Cissi Wallin: Hopplöst mossigt att inte bara vara för allt

Så föräldrar, hjälp till genom att lära era barn att inte fråga andra utsatta barn vad de gjort i sommar. Lär dem istället att vara nyfikna och berätta om vad de önskar eller hoppas på. För runt om oss finns många barn som bara drömmer om ett helt vanligt liv som alla andra.

Abdulla Ahmad Miri

Plus: Långa ljusa kvällar är fortfarande här.

Minus: Varför man ska vara med i facket när de inte gör så mycket för den som har problem och är nyanländ?

”Jag är inte terrorist” – möt Metros kolumnist Abdulla Ahmad Miri i videon nedan

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset