Vi lider av akut demokratiunderskott i arabvärlden och yttrandefriheten har blivit sämre och sämre, skriver Abdulla Ahmad Miri.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Kriget kunde ta allt av mig utom mina minnen från barndomen. När som helst kan jag återkalla minnet av hur jag satt tillsammans med min bästa kompis och pratade om framtiden: Att bli 30, 40, 70 år, att gifta sig, få barn, bli äldre och minnas gamla tider tillsammans. Plötsligt blev jag en flykting och flydde landet. Han blev fängslat på grund av ett inlägg på Facebook mot regimen. När jag fick reda på det år 2012 gick jag runt som i en dvala ett par veckor. Smärtan brände i bröstet, jag kände mig maktlös, stora tårar rann på mina kinder. Sådana minnen sitter kvar hela livet, din röst finns fortfarande i mitt huvud.

Det finns inget som ursäktar att människor i förtrycks, torteras och förnedras.

Det är inte lätt att vara en arab i dessa dagar. Möjligheterna att uttrycka sig fritt är starkt begränsade och journalister som uttrycker kritik mot regimen har alltid varit en utsatt grupp. Diktaturer skräms av journalister och vill alltid tysta dem. För några veckor sen bekräftade diktaturen i Saudiarabien att Jamal Khashoggi, en saudisk journalist, dödades på konsulatet i Istanbul. Jag nåddes av den fruktansvärda nyheten via Al-Jazeera TV direkt när jag vaknade på morgonen. Jag mådde fruktansvärt dåligt. Är tortyr, fängelse, övergrepp och död det enda sättet att behandla journalister på? Det finns inget som ursäktar att människor i förtrycks, torteras och förnedras. Vi lider av akut demokratiunderskott i arabvärlden och yttrandefriheten har blivit sämre och sämre. Samtidigt vill världen fortsätta göra affärer med de diktaturerna, världen fortsätter sälja vapen till dem oavsett de mänskliga rättigheter som kränks systematiskt varje dag.

LÄS MER: Abdulla Ahmed Miri: Rätta mig när min svenska är fel

I Sverige är yttrandefriheten grundlagsskyddad och jag är stolt över att offentligt kunna uttrycka mina åsikter inom rimliga gränser, utan att bli fängslad. Men jag är fortfarande väldigt rädd att kritisera den syriska regimen eller IS. Man kan ibland inte ens protestera mot dem. Jag hör historier om att det finns många som filmar och skickar rapporter till ambassaden vad gäller folks aktiviteter här i Sverige och jag vill inte att min familj som är kvar där ska få plikta med sitt liv på grund av detta.

Vi lider av akut demokratiunderskott i arabvärlden och yttrandefriheten har blivit sämre och sämre.

Khashoggis sista krönika hette: ”Vad arabvärlden behöver är yttrandefrihet” och kampen mot detta ska fortsätta, förhoppningsvis med att världen någon dag ska stoppa affärer med arabvärldens diktaturer!

Abdulla Ahmad Miri

Plus: Ett spännande möte med Annie Lööf om integration.

Minus: Nu blir det mörkt!

”Jag är inte terrorist” – möt Metros kolumnist Abdulla Ahmad Miri

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset