Min handläggare på Arbetsförmedlingen satte stopp för en förlängning av min praktik. Han menade att banken ville ”utnyttja mig”, skriver Abdulla Ahmad Miri.
Min handläggare på Arbetsförmedlingen satte stopp för en förlängning av min praktik. Han menade att banken ville ”utnyttja mig”, skriver Abdulla Ahmad Miri.

Min situation löste sig. Men det gör det tyvärr inte för alla. Vi har i dag ett problem på Arbetsförmedlingen. Många arbetsgivare har stora rekryteringsbehov som nyanlända skulle kunna fylla. Företag måste ges möjlighet att ta in praktikanter så att människor som lever i utanförskap får en väg in på arbetsmarknaden, skriver Abdulla Ahmad Miri.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag kom till Sverige 2013, då jag var 26 år. Precis som många andra var jag alltså i arbetsför ålder och utbildad, hade erfarenhet från mitt gamla jobb på FN och från banksektorn i Syrien och stora ambitioner att utveckla mig vidare. Trots detta blev min väg in på den svenska arbetsmarknaden en snårig process. Bara att få ett uppehållstillstånd tar runt tio månader och under den tiden får man inte ta några kvalificerade jobb.
Under väntetiden tog jag på eget initiativ kontakt med Röda korsets språkkafé för att lära mig svenska. Detta eftersom man inte får plugga SFI (svenska för invandrare) om man inte har uppehållstillstånd. Samtidigt började jag skicka ut mitt cv och sökte över 100 jobb men fick ingen respons alls. Vissa arbetsgivare accepterade inte mina yrkesreferenser från Syrien.

LÄS MER: Abdulla Ahmad Miri: Trots att jag följer svenska regler finns det folk som tittar på mig som om jag har en bomb i väskan
När jag äntligen fick uppehållstillstånd började jag plugga på Uppsala universitetet, den så kallade ”korta vägen”, som är en sex månader lång kurs för nyanlända akademiker som syftar till att vi snabbt ska komma in på arbetsmarknaden.
Ganska snart fick jag en praktikplats på SBAB Bank. Äntligen kunde jag börja bygga mitt liv igen. Praktikperioden på tre månader var ett effektivt sätt för mig att kliva över tröskeln till det svenska arbetslivet och efter det ville SBAB förlänga praktiken.
Men detta satte min handläggare på Arbetsförmedlingen stopp för. Han menade att banken ville ”utnyttja mig”. Jag försökte övertyga honom om att jag verkligen behövde de erfarenheter som en förlängd praktik kunde ge mig och att jag var redo att jobba gratis ytterligare en tid för att komma in på arbetsmarknaden. Till slut bestämde sig min chef på banken att istället ge mig ett riktigt jobb, så situationen löste sig för mig. Men det gör det tyvärr inte för alla.

LÄS MER: Abdulla Ahmad Miri: Vänskap är grunden till en lyckad integration
Vi har i dag ett problem på Arbetsförmedlingen. Många arbetsgivare har stora rekryteringsbehov som nyanlända skulle kunna fylla. Men trösklarna in på arbetsmarknaden måste sänkas på något sätt. Företag måste ges möjlighet att ta in praktikanter så att människor som lever i utanförskap får en väg in på arbetsmarknaden.
Ge människor ett jobb och eget ansvar så löser sig resten.

Minus: Svårt ta sig ut ur t-banevagnen i rusningstrafik på grund av alla som samtidigt tränger sig in.
Plus: Jag har ett jobb som ge mig trygghet och ett värde i samhället.

Abdulla Ahmad Miri

LÄS MER: Abdulla Ahmad Miri: Jag glömmer aldrig när kvinnan på Migrationsverket sa ”Grattis, du blir svensk!”

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset