Nyanlända hamnar i kläm mellan nazister som ser oss som ett hot mot landet och radikala grupper som sätter press på oss och försöker uppmana oss att inte rösta i valet eftersom lagen bör utformas efter islam.
Nyanlända hamnar i kläm mellan nazister som ser oss som ett hot mot landet och radikala grupper som sätter press på oss och försöker uppmana oss att inte rösta i valet eftersom lagen bör utformas efter islam.

Vi vill gärna bli en politisk kraft att räkna med i samhället, och inte begränsas i våra rättigheter. Vi ska aktivt motarbeta de krafter som hotar demokratin, skriver Abdulla Ahmad Miri.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Årets val är mycket speciellt för oss som kommit från Syrien och blivit svenska medborgare. Vi hör många som pratar om hur viktigt det är att rösta, speciellt eftersom färre utlandsfödda röstar jämfört med inrikesfödda.

Många nyanlända kommer från länder där religion eller diktatur styr, vi flyr från diktatur i längtan efter demokrati. Många har upplevt krig och förtryck i sina hemländer där det finns en utbredd uppfattning om att makten inte ska utgå ifrån folket utan att högre makter ska bestämma över politiken.

LÄS MER: Cissi Wallin: Jag fick själv uppleva BB-krisen när jag födde mitt andra barn

I Sverige hamnade många av oss i utsatta förorter eller utanförskapsområden där fundamentalistiska grupper och kriminella gäng har lyckats växa sig starka. De försöker kontrollera folk som flytt till Sverige för att säkra sin rätt att leva och verka i en demokrati, människor som inte vill bibehålla de traditioner och kulturer som de ha flytt ifrån.

Nyanlända hamnar i kläm mellan nazister som ser oss som ett hot mot landet och radikala grupper som sätter press på oss och försöker uppmana oss att inte rösta i valet eftersom lagen bör utformas efter islam och att samhället ska styras utifrån islams regler.

Vi nyanlända kan aldrig acceptera de som aktivt försöker påverka vårt sätt att leva här. Religiösa övertygelser ska inte påverka våra politiska åsikter, vi är många som har mycket svaga demokratiska traditioner i bagaget och som saknat möjlighet att påverka makten.

Vi lever äntligen i ett demokratiskt land och vi har ett ansvar och en vilja att leva ut och förmedla vad demokrati innebär.

Därför vi vill gärna bli en politisk kraft att räkna med i samhället, och inte begränsas i våra rättigheter. Vi ska aktivt motarbeta de krafter som hotar demokratin. Vi ser det låga valdeltagandet från invandrare som kom innan 2015 som ytterligare en aspekt av utanförskap som måste fixas. Vi lever äntligen i ett demokratiskt land och vi har ett ansvar och en vilja att leva ut och förmedla vad demokrati innebär. Mat, vatten och tak över huvudet är inte allt för oss. Kampen för demokrati är inte över än.

LÄS MER: Agnes Arpi: Djurparkers orimlighet syns tydligt när olyckor sker

Vi måste använda vår röst, annars kommer någon annan att använda vår tystnad.

Abdulla Ahmad Miri

Plus: Första semestern med min fru som kom nyligen från Syrien.
Minus: Blev skadad i benet under min semester!

”Jag är inte terrorist” – möt Metros kolumnist Abdulla Ahmad Miri

 

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset