"Under min tid i Malmö fick jag ofta höra att svenskar är rasister", skriver Abdulla Ahmad Miri.
"Under min tid i Malmö fick jag ofta höra att svenskar är rasister", skriver Abdulla Ahmad Miri.

När jag kom till Sverige 2013 bodde jag i Malmö, i bostadsområden med bara invandrare och där människor känner sig väldigt isolerade, vilket i sin tur lägger grunden till fula fördomar om Sverige och svenskar. Jag kan ju mycket väl se och förstå varför somliga av dem uppstår, men jag tycker inte att de stämmer, skriver Abdulla Ahmad Miri.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

När jag var barn brukade jag titta på en serie för barn som heter Vicky. Det var genom den jag skapade min första bild av Sverige: isbjörnar går på gatorna, ett folk som bor i röda hus, som älskar köttbullar, dricker jordgubbssaft och som blir röda i ansikte när de skrattar. Alla är blonda med blå ögon. Jag trodde att alla svenskar levde som samer med snö året runt. Det var just dessa bilder som jag hade i mitt huvud till dess att jag blev lite äldre, då min bild av Sverige förändrades. När jag hörde ordet ”Sverige” såg jag istället Olof Palme, Volvo, SAAB, Spotify, Skype, IKEA, H&M, Ericsson och Nobelpriset.

LÄS MER: Abdulla Ahmad Miri: Sluta fråga mig om kriget

Majoriteten i Syrien associerar Sverige med något mycket positivt. Samtidigt finns det naturligtvis också fördomar. Många tror till exempel att folk i Sverige bara kör Volvobilar, att de bara arbetar sex timmar om dagen, att hundarna i Sverige har lika mycket rättigheter som människor, att sophämtarna har den bästa lönen i landet, att svenskarna har ett perfekt liv och att de till slut inte står ut och begår självmord. Just det där är en ganska utbredd felaktighet, eftersom Sverige inte alls ligger högst i statistiken vad gäller folk som begår självmord.

När jag kom till Sverige 2013 bodde jag i Malmö, i bostadsområden med bara invandrare och där människor känner sig väldigt isolerade, vilket i sin tur lägger grunden till fula fördomar om Sverige och svenskar. Jag kan ju mycket väl se och förstå varför somliga av dem uppstår, men jag tycker inte att de stämmer. Under min tid i Malmö fick jag ofta höra att svenskar är rasister och att man måste byta sitt namn för att få jobb, att svenskar är otrevliga och inte vill umgås med personer som har utrikesbakgrund. Att de är tysta och inte vill sitta bredvid oss på bussen eftersom vi luktar illa, att de tycker att vi invandrare är smutsiga och inte vill ta oss i handen.

LÄS MER: Abdulla Ahmad Miri: Varför är det mest kvinnor som engagerar sig i integrationsfrågan?

Efter att jag flyttade till Stockholm och började umgås mer med svenskar började jag förstå vad svenskhet innebär – att det är mycket mer än bara matlådan och semester. Och jag märkte en tydlig skillnad i attityd mellan invandrare som bor i segregerade och de som är väl integrerade i det svenska samhället.

Plus: Att Sveriges herrlandslag i fotboll gick till VM 2018
Minus: Ilskan bland en del killar efter min senaste krönika
 
Abdulla Ahmad Miri

”Jag är inte terrorist” – möt Metros kolumnist Abdulla Ahmad Miri 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset