Hur ska vi lösa integrationen utan att involvera de som är redan etablerade i samhället, hur ska vi bli svenskar utan deras hjälp?, skriver Abdulla Ahmad Miri.
Hur ska vi lösa integrationen utan att involvera de som är redan etablerade i samhället, hur ska vi bli svenskar utan deras hjälp?, skriver Abdulla Ahmad Miri.

De som tycker att invandrare borde lära sig bättre svenska skulle kunna hjälpa till. Försök göra en insats! Hur ska vi annars lösa integrationen?, skriver Abdulla Ahmad Miri.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Vi brukar ofta höra att språket är nyckeln till en lyckad integration och till arbete, men tyvärr sätter språket ibland käppar i hjulen för många nyanlända som vill börja jobba. Det ligger mycket arbete bakom att lära sig ett nytt språk och det kräver både tid och ork.

Försök göra en insats! Hur ska vi annars lösa integrationen?

För några dagar sedan satt jag på ett kafé vid centralstationen med flera personer som nyligen kommit till Sverige. De går i SFI och den första frågan jag fick kom med stor nyfikenhet ”Hur har du lärt dig språket?” Jag svarade med glädje och gav dem lite tips.

Alla som satt vid bordet vill gärna lära sig svenska, de har tydliga mål med detta och kämpar hårt för att nå målet, men det är svårt att göra det på egen hand. De går till skolan varje dag och möter samma lärare och elever, men de är väldigt nyfikna på att ha en svensk kompis att prata svenska med.

”Språket finns inte bara i klassrummet och skolan kan aldrig ge oss de språkkunskaper vi behöver för att komma in i arbetsmarknaden”, sa de.

LÄS MER: Abdulla Ahmad Miri: Skäms, ni som försvarar ordningsvakternas våld

Vi gick till ett språkkafé för att hitta någon som kommer från det verkliga livet i Sverige och vill bli kompis med oss, någon som vill prata med oss om olika ämnen. Men tyvärr har antalet volontärer minskat starkt eftersom den akuta situationen förändrats i landet.

Vi önskar att de som tycker att invandrare borde lära sig bättre svenska och som tycker att vi inte anstränger oss för att lära oss språket och klagar på oss hela tiden på nätet, skulle hjälpa oss och engagera sig på något språkkafé istället. Försök göra en insats! Hur ska vi annars lösa integrationen utan att involvera de som är redan etablerade i samhället, hur ska vi bli svenskar utan deras hjälp?

Regeringen kom nyligen med ett förslag att ställa språkkrav i samband med en medborgaransökan. Jag har ingenting emot detta men har de också utrett själva grundproblemet med ett dåligt fungerande SFI och ställt krav på dem? Ska de höja kvaliteten och förstå att det inte räcker att bara dyka upp på lektionerna? Förstår de att vi lär oss språket för att överleva?

Abdulla Ahmad Miri

Plus: Min pappa fått uppehållstillstånd i Irland och snart kommer han på besök hit.

Minus: Reaktioner jag fått efter min senaste krönika, rasism hotar vår demokrati.

”Jag är inte terrorist” – möt Metros kolumnist Abdulla Ahmad Miri:

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om integration SFI