Abdulla Ahmad Miri är helt övertygad om  att integrationsutmaningen går att lösa., bara viljan till samarbete finns mellan politiker och de organisationer och företag som spelar en stor roll för integrationen.
Abdulla Ahmad Miri är helt övertygad om att integrationsutmaningen går att lösa., bara viljan till samarbete finns mellan politiker och de organisationer och företag som spelar en stor roll för integrationen.

Människor som kommer till Sverige med kompetens och förmågor måste inte hamna i utanförskap, skriver Abdulla Ahamad Miri.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Det stora antalet flyktingar som kommit till Sverige den senaste tiden, och hur det politiskt hanterats, har gjort frågan om integration mer aktuell. Ett av de största teman i valet 2018 kommer att vara flykting- och integrationsfrågor. Därför arrangerade mediehuset Metro tillsammans med Axfoundations integrationsinitiativet Öppna dörren under Integrationsdagarna – en konferens om Sveriges bästa integrationsinitiativ. Konferensen lyfte fram lyckade exempel från verkligheten med syfte att skapa en lösningsfokuserad integrationsdebatt.

LÄS MER: Agnes Arpi: Inte ”faktaresistens” att kritisera svensk vård

Konferensen var spännande med många tips och idéer för hur man ska gå vidare för att hitta bra lösningar. Den genererade många lärdomar, nya nätverk och resulterade i givande diskussioner. För att öka förståelsen och minska fördomar om integrationen i Sverige krävs möten, interaktion och kommunikation. Det behövs en attitydförändring och inkluderande mötesplatser där alla initiativ och organisationer som är aktiva i integrationsfrågor kan mötas och lära av varandra. Där man kan berätta om sina erfarenheter, dela tankar och ställa frågor till varandra. Möten skapar ju möjligheter, ingen vinner på att bara peka finger eller enbart prata om vem som bär skulden till Sveriges icke fungerande integration.

Det talas mycket om integration från politikernas sida. Men jag saknade dem under konferenserna. Saknar en politisk analys om hur integrationen kan förbättras. Jag tycker politikerna borde föra en tydligare dialog med de organisationer som faktiskt arbetar med integration i praktiken. Det är de som är experterna på sina områden och kan berätta om vad faktiskt händer i en integrationsprocess och vad de faktiskt är i behov av.

LÄS MER: Nisse Edwall: Politiker, så här får ni min röst i valet

Jag är övertygad om att integrationsutmaningen går att lösa, bara viljan till samarbete finns mellan politiker och de organisationer och företag som spelar en stor roll för en lyckad integration. Vi behöver helt enkelt seriösa samtal mellan politikerna och alla goda krafter i samhället.

Låt oss våga möta varandra. Människor som kommer till Sverige med kompetens och förmågor måste inte hamna i utanförskap. Jag är helt övertygad om att personer som flytt över halva världen är redo att integrera sig om de bara hittar någon som kan hjälpa dem litegrann.

Abdulla Ahmad Miri

Plus: Äntligen fått jag besked från Migrationsverket och min fru får snart komma till Sverige.

Minus: Mataffärer som anställer rasistiska personer som bemöter folk illa.

”Jag är inte terrorist” – möt Metros kolumnist Abdulla Ahmad Miri i videon nedan

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset