"Presidenten svarade oss som vågade höja rösten och drömma med dödligt våld och pölar av blod", skriver Abdulla Ahmad Miri.
"Presidenten svarade oss som vågade höja rösten och drömma med dödligt våld och pölar av blod", skriver Abdulla Ahmad Miri.

Jag har flera gånger fått höra att vi nyanlända inte vill tillbaka, skriver Abdulla Ahmad Miri.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Förra veckan hade jag en diskussion med en kille som efter att ha fått veta att jag kommer ifrån Syrien, sa: ”Nu när kriget har tagit slut måste du åka tillbaka och återuppbygga ditt hemland.”

Att vi vill stanna här i Sverige för att utnyttja systemet, ta bidrag och göra ingenting. De som påstår detta förstår inte att ingen vill lämna sitt hem eller sina nära och kära utan starka skäl.

Jag försökte först förklara för honom att kriget inte har tagit slut som han tror, utan diktatorn som tvingade oss att fly sitter kvar som president. Sedan berättade jag om hur jag kom hit. Om hur vi i början demonstrerade för demokrati i Syrien och hur presidenten svarade oss som vågade höja rösten och drömma med dödligt våld och pölar av blod. Hur han visade sina militära muskler och använde kemiska vapen mot civila. Jag berättade om hur vi, många miljoner människor som tvingats på flykt runt om i världen, drömmer om att kunna åka tillbaka till Syrien.

Jag har tillräckligt med kraft, vilja och förmåga att arbeta och återbygga mitt land. Jag behöver inte en påminnelse för att göra det och jag är inte rädd att börja från ruta noll om jag ska dit igen. Jag är inte rädd att kliva in i det okända efter kriget, jag är övertygad att jag kan lyckas med mina kunskaper överallt i världen.

Trots att jag trivs så bra här känner jag alltid att jag har ett stort ansvar, en dragningskraft som inte vill ge vika. Det är en längtan att åka tillbaka till mitt hemland och återbygga det, men hur kan jag göra det när diktatorn som tvingade oss att fly fortfarande sitter vid makten?

LÄS MER: Om mitt möte med Annie Lööf

Jag har flera gånger fått höra att vi nyanlända inte vill tillbaka. Att vi vill stanna här i Sverige för att utnyttja systemet, ta bidrag och göra ingenting. De som påstår detta förstår inte att ingen vill lämna sitt hem eller sina nära och kära utan starka skäl. Vem vill inte träffa sin familj och alltid vara nära dem?

Världen måste förstå att vi som flytt är en viktig del av lösningen när de stora länderna träffas för att diskutera situationen i Syrien. Vi kommer att bli framtidens fredsmäklare och demokratiambassadörer i Syrien. Förändringsarbetet måste bygga på oss – landets egen befolkning, vi som kommer att återbygga vårt land.

Vi är så tacksamma gentemot alla länder som hjälpte oss under kriget – men tänk inte att vi kom hit för att utnyttja er.

Abdulla Ahmad Miri

Plus: Lyckad Marslandning igen av Nasa.

Minus: Regeringsbildningen 2018.

”Jag är inte terrorist” – möt Metros kolumnist Abdulla Ahmad Miri i videon nedan

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset