Låt inte den lilla grupp fanatiker som ligger bakom dessa terrorattacker lyckas med sitt uppdrag. Vi kan bättre än att hata varandra, skriver Abdulla Ahmad Miri.
Låt inte den lilla grupp fanatiker som ligger bakom dessa terrorattacker lyckas med sitt uppdrag. Vi kan bättre än att hata varandra, skriver Abdulla Ahmad Miri.

Jag är så sjukt trött på terror. Jag vet exakt vad de som drabbas går igenom. Känslan av att inte kunna skydda sig mot denna galenskap, detta urskillningslösa våld, triggat av fanatiker som tillämpar en extrem tolkning av islam, skriver Abdulla Ahmad Miri.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag nåddes av den fruktansvärda nyheten via Guardian direkt när jag vaknade på söndagsmorgonen: det har hänt igen, mindre än två veckor efter att bomben på Manchester Arena i brittiska Manchester detonerade strax efter en Ariana Grande-konsert. Sent i lördags kväll blev oskyldiga människor ännu en gång offer för ett terrorattentat, den här gången mitt i London. Jag känner hur det knyter sig i magen och jag frågar mig själv: när ska detta sluta, hur få stopp på dessa skoningslösa vettvillingar, dessa extremister? Vet inte riktigt vad jag ska göra eller hur jag ska agera. Känner mig så oändligt nedslagen just nu. Så trött.

LÄS MER: Abdulla Ahmad Miri: Min mamma var helt förkrossad den där morgonen när jag gick ut genom dörren för att aldrig mer komma tillbaka

Vi som flyr kriget i Syrien har upplevt terrorattacker som de i London, Manchester och Stockholm tidigare. Vi har förlorat så mycket redan, på grund av all denna terror, jag är så sjukt trött på den. Vet exakt vad de som drabbas går igenom. Känslan av att inte kunna skydda sig mot denna galenskap, detta urskillningslösa våld, triggat av fanatiker som tillämpar en extrem tolkning av islam.

Jag öppnar min dator och börjar gå igenom nyheterna. Noterar de rasistiska kommen­tarerna på Facebook. Politiker som ger sina analyser av läget och som samtidigt försöker plocka politiska poäng på detta fruktansvärda, utan att ta hänsyn till oss – vi vanliga muslimer som avskyr terrorism. Som bara vill leva i fred.

En orolig kompis ringer och frågar: ”Har du sett vad som har hänt? Kommer vi att utvisas nu?” Han är chockad, arg och berörd, precis som jag. Jag känner samma rädsla och oro för vad dessa terrorattacker kommer att få för konsekvenser för oss nyanlända, som bara vill leva ett helt vanligt liv. Som vanliga svennar.

LÄS MER: Metro Debatt:Imamen: Vi måste stå tillsammans i kampen mot terrorism

Jag träffar honom ihop med en annan kompis. Vi pratar om hur hårt vi drabbas av den här sortens händelser – hur de fanatiker som utför dessa terrordåd smutskastar oss övriga muslimer. Hur det bidrar till en ökad rasism eftersom människor tenderar att dra alla över en kam. Ska det bli svårare för oss att hitta jobb nu? Kommer Migrationsverket att börja se oss som ett hot och kommer lagen att bli hårdare? Ska folk möta oss med arga blickar på tåget? Hur ska vi som ser ut att komma från Mellanöstern kunna integrera oss, värja oss mot alla fördomar som redan finns och som nu riskerar bli fler? Hur ska samhället någonsin kunna se oss som resurser istället för att stämpla oss som potentiella terrorister så länge dessa attacker sker?

Antalet terrorattacker här i Europa och andra delar av världen har ökat markant bara under det senaste året. Den negativa attityden mot oss muslimer har därmed hårdnat. Jag förstår reaktionen, den är mänsklig. Men vi måste samtidigt ständigt påminna oss: själva syftet med terrorism är att sprida skräck, få uppmärksamhet, splittra och söndra. Låt inte den lilla grupp fanatiker som ligger bakom dessa terrorattacker lyckas med sitt uppdrag. Vi kan bättre än att hata varandra.

+ Den svenska sommaren är här – som jag älskar!

– Men det är tyvärr fortfarande ganska kallt!

Abdulla Ahmad Miri

LÄS MER: Debatt: Därför ordnar jag en kärleksmanifestation på Sergels torg

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset