Fanatikernas dödande, tortyr och slakt förstärkte al-Assads ställning som lyckades med sitt spel med Ryssland. Nu står världens val mellan honom eller terroristerna., skriver Abdulla Ahmad Miri.
Fanatikernas dödande, tortyr och slakt förstärkte al-Assads ställning som lyckades med sitt spel med Ryssland. Nu står världens val mellan honom eller terroristerna., skriver Abdulla Ahmad Miri.

Medan IS expanderade fokuserade al-Assad på att sätta alla som är utbildade och kan göra skillnad i fängelse eller tvinga dem att fly. På det sättet lyckades han hålla sig kvar vid makten och hävda att han försvarar landet mot islamister, att han leder kampen mot terrorismen som han själv skapade, skriver Abdulla Ahmad Miri.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag satt med mina vänner i ett litet rum i Damaskus. Vi drömde om en bättre framtid och tänkte på hur vi ska bygga det Syrien vi älskar – ett land som andas demokrati och öppnar dörren för hela världen. Plötsligt blev allt en mardröm, diktatorn Bashar al-Assad släppte ut en stor mängd islamistiska fångar ur fängelserna, vilket ledde till att den fredliga revolutionen islamiserades.

I dag ligger ”kalifatet” i ruiner och IS ska snart falla, men tyvärr tror jag det är tillfälligt. De kommer att komma tillbaka i framtiden med ett annat namn.

Min stad i Syrien har lyst som en stjärna under demonstrationerna mot regimen. Men militären använde massivt våld mot oss, de bombade min lägenhet, belägrade området tills människor dog av svält och till slut fick de lämna sina positioner och låta IS ta kontroll. Då fanns det uppgifter om en oskriven icke angrepps-pakt mellan Assadregimen och IS.

Fanatikerna såg kriget som en chans att utvidga sitt inflytande med syfte att förvandla Syrien till ett ”kalifat”. De rekryterade människor som hade förlorat hoppet, de allra fattigaste och de som inte hade möjlighet till utbildning. Deras blodiga sätt – dödandet, tortyren, slakten och våldtäkterna har gjort att vi har förlorat omvärldens tillit till en fredlig revolution mot diktaturen. De förstärkte al-Assads ställning som lyckades med sitt spel med Ryssland. Nu står världens val mellan honom eller terroristerna.

Medan IS expanderade fokuserade diktaturen på att sätta alla som är utbildade och kan göra skillnad i fängelse eller tvinga dem att fly. På det sättet lyckades han hålla sig kvar vid makten och hävda att han försvarar landet mot islamister, att han leder kampen mot terrorismen som han själv skapade. Plötsligt hamnade länder i väst och Assad på samma sida – mot IS. Och gång på gång glömde de att ”Assad måste bort” och istället blev det ”IS måste bort”.

LÄS MER: Annica Ögren: Jag stirrade IS-kvinnan rakt i ögonen

I dag ligger ”kalifatet” i ruiner och IS ska snart falla, men tyvärr tror jag det är tillfälligt. De kommer att komma tillbaka i framtiden med ett annat namn. Det är ett naturligt resultat av det stenhårda politiska förtrycket som finns i arabvärlden. Så länge diktatorer har makten så kan det aldrig riktigt bli fred. IS och diktatorerna har stulit våra drömmar om demokrati och har gjort den Fredliga revolutionen till det värsta kriget någonsin. Vi önskar bara att de snart ska ställas inför rätta på något sätt.

Abdulla Ahmad Miri

Plus: De härliga människorna som är volontärer på Läxhjälp.
Minus: Så trött på kylan, jag saknar verkligen solen.

”Jag är inte terrorist” – möt Metros kolumnist Abdulla Ahmad Miri

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset