Nystartsjobb innebär ofta ett arbete där man knappt behöver prata alls – som exempelvis städjobb eller diskare på restaurang, skriver Abdulla Ahmad Miri.
Nystartsjobb innebär ofta ett arbete där man knappt behöver prata alls – som exempelvis städjobb eller diskare på restaurang, skriver Abdulla Ahmad Miri.

Nystartsjobb är inget bra recept på en fungerande integration. För i praktiken innebär de ofta ett arbete där man knappt behöver prata alls – som exempelvis städjobb eller diskare på restaurang, skriver Abdulla Ahmad Miri.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I helgen träffade jag två kompisar från Syrien. Jag frågade dem hur de behärskar det svenska språket efter tre år i Sverige.
”Jag har lärt mig bra persiska på jobbet!”, svarade en av dem.

Båda har nystartsjobb inom restaurangbranschen och syftet med sådana är att stimulera arbetsgivare att anställa personer som exempelvis är nyanlända invandrare så att dessa snabbt ska lära sig svenska. Men både under arbetstid och på raster talar mina kompisar sitt hemspråk. Även om de inte menar något illa så blir det en exkluderande faktor.

LÄS MER: Cissi Wallin: Jag är ingen metoo-kundtjänst

Min ena kompis var lärare hemma i Syrien men eftersom han snabbt ville komma in på arbetsmarknaden tog han det första tillgängliga jobbet här istället för att söka sig fram till rätt jobb utifrån hans kompetens.

I dag anser båda mina vänner att dessa nystartsjobb inte är någon optimal lösning för att få människor att integreras i det svenska samhället. De kan visserligen minska arbetslösheten på kort sikt, men i det långa loppet är det inget bra recept på en fungerande integration. För i praktiken innebär de ofta ett arbete där man knappt behöver prata alls – som exempelvis städjobb eller diskare på restaurang.

Istället borde dessa nystartsjobb riktas mot branscher där det är svårt att få arbete utan ett startbidrag – och inte mot branscher som knappt kräver några färdigheter alls.

Båda mina kompisar har berättat att de försökt gå ner i arbetstid för att kunna studera svenska vid sidan av jobbet, men att de inte har råd, eftersom lönen redan är så låg att den knappt räcker till hyra och mat.

LÄS MER: Agnes Arpi: Beundra gärna människor – men gör dem inte till halvgudar

Det som irriterar mig är att svenska politiker samtidigt målar upp en bild av att det enda som kan lösa arbetslöshet och integration är låga löner, trots att de flesta av oss nyanlända redan har en väldigt låg lön. Detta gör att de flesta nyanlända automatisk hamnar i ett socialt och ekonomiskt utanförskap.

Alla nyanlända vill jobba, men också ha ett jobb där man kan lära sig språket och lära sig förstå den svenska kulturen. De ska inte behöva känna att de befinner sig i ett fängelse, vilket är vad mina kompisar känner idag.

Abdulla Ahmad Miri

Plus: Äntligen min fru är på intervju nu hos den svenska ambassaden i Khartum!
Minus: Folk som inte respektera tiden!

”Jag är inte terrorist” – möt Metros kolumnist Abdulla Ahmad Miri i videon nedan

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset