För att politiker ska lyckas med alla utmaningar behöver de släppa på prestigen och fråga om råd, skriver Abdulla Ahmad Miri.
För att politiker ska lyckas med alla utmaningar behöver de släppa på prestigen och fråga om råd, skriver Abdulla Ahmad Miri.

Efter debatten skickade jag två mejl för att ses och prata. Ett till Jimmie Åkesson som svarade att han inte har tid för mig i dagsläget. Det andra mejlet skickades till Annie Lööf som välkomnade mig till riksdagen, skriver Abdulla Ahmad Miri.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Under debatten om integration innan valet sa Jimmie Åkesson (SD) så här om varför nyanlända har svårt att få jobb:
– Jo, det är för de är inte svenskar. De passar inte in i Sverige.
Då slog Annie Lööf (C) näven i bordet och sa:
– Men, hur utrycker du dig!?

Saken har väckt mycket känslor hos mig som nyanländ. Hur kan en politiker ta sig rätten att definiera vad som är svenskt och diskutera vår situation som flyktingar utan att fråga oss eller veta hur ser verkligheten ut.

Hennes bemötande präglades av respekt, ödmjukhet och empati.

Jag är uppväxt med meningen ”om jag inte använder min röst kommer någon annan att använda min tystnad” och därför skickade jag två mejl efter debatten för att ses och prata. Ett till Jimmie Åkesson som svarade att han inte har tid för mig i dagsläget, men det kändes som att han hade haft tid om jag vore journalist. Det andra mejlet skickades till Annie Lööf som välkomnade mig till riksdagen.

Väl där frågade hon om jag ville ha kaffe eller te och hon bjöd på kakor. Hennes bemötande präglades av respekt, ödmjukhet och empati. Vårt samtal handlade om ökad förståelse och att mötas på riktigt i verkligheten. Vi pratade om integration, jobb, språk och andra utmaningar för oss nyanlända. Jag berättade om utmaningarna på arbetsmarknaden, om diskriminering och hur vissa arbetsgivare utnyttjar ersättningen från Arbetsförmedlingen. Jag hann också framföra mina tankar om hur man kan lära sig svenska språket, om problemen med sfi-skolor och hur många av oss hamnar hos arbetsgivare med utländsk bakgrund, vilket inte hjälper oss att lära oss språket.

LÄS MER: Roland Poirier Martinsson: Nu kan det bli fred i USA

För att politiker ska lyckas med alla utmaningar behöver de släppa på prestigen och fråga om råd. Annie frågade om jag hade något tips till henne. Jag sa att jag tycker det behövs kunskapscenter för nyanlända, där flera myndigheter och organisationer finns representerade, så vi kan hitta all information på en och samma plats. Och fortsätt öppna upp era hjärtan, samtidigt som ni följer upp era beslut med mer kontroll. Det finns många som vill utnyttja systemet.

Vi nyanlända vill att politikerna vänder sig till oss när det ska fattas beslut som rör oss. Så tack Annie för ett spännande och lärorikt möte. Och Jimmie, jag hoppas att du har tid att möta mig någon dag.

Abdulla Ahmad Miri

Plus: Har börjat käka mycket grönsaker och minska på köttet, jag mår bättre :.)
Minus: Hur Trump behandlar journalister.

”Jag är inte terrorist” – möt Metros kolumnist Abdulla Ahmad Miri i videon nedan

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset