Att göra alla judar kollektivt ansvariga för Netanyahus handlingar är lika fel som att betrakta alla muslimer som ansvariga för IS dåd, skriver Abdulla Ahmad Miri.
Att göra alla judar kollektivt ansvariga för Netanyahus handlingar är lika fel som att betrakta alla muslimer som ansvariga för IS dåd, skriver Abdulla Ahmad Miri.

Att göra alla judar kollektivt ansvariga för Netanyahus handlingar är lika fel som att betrakta alla muslimer som ansvariga för IS dåd, skriver Abdulla Ahmad Miri.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag växte upp som statslös palestinier i Syrien där jag är född och uppvuxen. Min mamma föddes i Nasaret och min pappa i ett område på Västbanken norr om Jerusalem där det bor tusentals palestinska judar. Människor – kristna, muslimska palestinier och judar – lever fortfarande sida vid sida på Västbanken. Ändå är jag en av sex miljoner palestinier utspridda över världen, som portats från Palestina på grund av Israel.

LÄS MER: Abdulla Ahmad Miri: Alla kan inte berätta om #metoo

Jag har alltid drömt om ett fritt land, men tyvärr dog hoppet om en palestinsk självständig stat i takt med att Israel i högt tempo fortsätter bygga bosättningar på det av Israel ockuperade Västbanken och östra Jerusalem, som alltså är ockuperad palestinsk mark, och därmed trotsar FN:s bestämmelser. Det som i praktiken sker är att Israel omöjliggör en tvåstatslösning på Israel-Palestinakonflikten, vilket gör att palestinier förlorat förtroendet för en fredprocess.
Nyligen meddelade USA:s president Donald Trump att han tagit det historiska beslutet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad – och att han tänker flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv. Jag blev väldigt ledsen och besviken och jag tror att detta kommer att undergräva USA:s roll som fredsmäklare. Samtidigt har det efter beslutet hållits flera demonstrationer i protest, även i Sverige. Nyligen blev det en mörk helg för de judiska svenskarna och för alla oss som tror på ett samhälle fritt från rasism. Jag blev fruktansvärt upprörd över attacken mot synagogan. Upprörd över de som vill rida på denna våg av rasism genom hot om våld mot judar och som därmed infekterar kampen för ett fritt Palestina.

LÄS MER: Abdulla Ahmad Miri: Fina fördomar om Sverige blir fula av samhällets segregation

Att göra alla judar kollektivt ansvariga för Netanyahus handlingar är lika fel som att betrakta alla muslimer som ansvariga för IS dåd.
Det jag vill säga är att palestinier som grupp inte är antisemiter, men antisemiter är antisemiter oavsett vilket land man kommer ifrån. Jag brukar skriva till min judiska kompis som bor i Stockholm att vi måste göra skillnad mellan Israels regim och på judar. I grunden är vi alla människor som vill leva i fred.

Plus: Julstämningen.
Minus: De som pratar högt på telefon i tunnelbana

Abdulla Ahmad Miri

”Jag är inte terrorist” – möt Metros kolumnist Abdulla Ahmad Miri i videon nedan

LÄS MER: Abdulla Ahmad Miri: Sluta fråga mig om kriget

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset