"I måste arbeta längre och mer för att kunna behålla vår välfärd", skriver Abdulla Ahmad Miri.
"I måste arbeta längre och mer för att kunna behålla vår välfärd", skriver Abdulla Ahmad Miri.

Vi har stor potential att vara en lönsam tillgång, skriver Abdulla Ahmad Miri.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Under 2015 gick jag på en kurs på Uppsala universitet som heter korta vägen. Det är en utbildning som vänder sig till nyanlända akademiker i syfte att öka chanserna att få jobb som matchar den kompetens man har. Vi var mer än 40 deltagare som kom från Syrien. En av våra föreläsare en dag sa till oss ni är en gåva till landet som måste användas på rätt sätt. Utvecklingen i Sverige går mot att befolkningen blir äldre och det finns ett behov av mer arbetskraft, vi måste arbeta längre och mer för att kunna behålla vår välfärd.

LÄS MER: Abdulla Ahmad Miri: Vi ska akta oss för att skylla vår arbetslöshet på rasism

Invandringen till Sverige är i dag olönsam eftersom invandrare inte kommer ut i arbete tillräckligt snabbt, har moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson sagt.

Själv ser jag oss hellre som en långsiktig investering om vi ska prata om saken ur ett rent ekonomiskt perspektiv. Med flyktingvågen från Syrien tror jag att Sverige har fått sin största akademiska tillströmning hittills, färdigutbildade ingenjörer, läkare och ekonomer i arbetsför ålder som snabbt kan vara med och bidra till samhället. Sverige har genom flyktingströmmen från Syrien enligt mig sparat många kostsamma utbildningsår.

LÄS MER: Abdulla Ahmad Miri: Fina fördomar om Sverige blir fula av samhällets segregation

Vi har med andra ord stor potential att vara en lönsam tillgång för det svenska samhället den dagen vi betraktas som en investering istället för enbart kostnader. Invandring utgör en ren win-win-situation om man lyckas omsätta våra kunskaper i praktiken, skapa fler jobb och förbättra villkoren för de som är redan har jobb. För faktum är att många nyanlända dagligen utnyttjas av sina svenska arbetsgivare, vilket jag själv fått uppleva. När jag kom till Sverige tog jag en 40-dagars praktik helt gratis på en arbetsplats där man behöver bara tre dagar för att lära sig allt om jobbet, vilket jag accepterade bara för att jag ville komma in på arbetsmarknaden. Därefter fick jag en anställning som på papperet var sex timmar per dag men i verkligheten jobbade jag uppemot 12 timmar om dagen för en lön på 13 000 kronor vilket ingen svensk skulle acceptera. Jag är en av de tusentals nyanlända som kämpat hårt varje dag för att komma in på arbetsmarknaden så fort det bara gått.

Plus: Sportlov

Minus: Rubrikerna i media som försöker påverka nästa valet.

”Jag är inte terrorist” – möt Metros kolumnist Abdulla Ahmad Miri

LÄS MER: Så gör du för att skriva i Metro

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset