Alla de som skrivit illa om kvinnan och står som försvarare av ordningsvakternas oacceptabla våld borde skämmas, skriver Abdulla Ahmad Miri.
Alla de som skrivit illa om kvinnan och står som försvarare av ordningsvakternas oacceptabla våld borde skämmas, skriver Abdulla Ahmad Miri.

Jag blev mörkrädd när jag läste vad vissa hade skrivit om den gravida kvinnan i tunnelbanan, det går inte att blunda för den råa rasismen bakom orden, skriver Abdulla Ahmad Miri.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

I Sverige gäller svenska värderingar. Vi säger att alla människor är lika mycket värda – oavsett bakgrund, kön, hudfärg, ursprung och religion. Jag åker alltid kollektivt och jag har varit ögonvittne till flera händelser som visar att dessa värderingar ser annorlunda ut i praktiken. Jag ser ibland tydliga tecken på att samhället håller på att skapa ett ”vi och dem”. Som biljettkontrollanter och ordningsvakter som är hjälpsamma och har förståelse för personer som ser ”svenska” ut och inte har färdbevis med sig, medan de behandlar resenärer som har utländsk bakgrund på ett offensivt sätt.

Rasism finns inbyggt i samhällets strukturer och därför verkar vissa anse att incidenterna mot människor med mörkare hudfärg är mer okej.

Ordningsvakters beteende och våldsamhet är återigen en aktuell fråga efter incidenten med den gravida kvinnan i tunnelbanan nyligen. Så traumatiskt för henne och barnet att behöva uppleva detta. Händelsen väckte mycket reaktioner åt båda håll. Jag satte mig för att läsa om vad som hänt och blev chockad av den utbredda bristen på empati när jag läste kommentarerna på nätet.

Alla de som skrivit illa om kvinnan och står som försvarare av detta oacceptabla våld borde skämmas! Skulle de skriva så aggressiva kommentarer om hon varit en vit gravid kvinna? Jag blev mörkrädd när jag läste vad vissa hade skrivit, det går inte att blunda för den råa rasismen bakom orden.

Det är ingen slump att många som felbehandlas av ordningsvakter är svarta. Rasism finns inbyggt i samhällets strukturer och därför verkar vissa anse att incidenterna mot människor med mörkare hudfärg är mer okej.

LÄS MER: Agnes Arpi: Dina ”goda råd” om dieter hjälper inte den som blivit sjuk

Säg att kvinnan hade gjort fel, att hon inte hade betalat de 40 kronorna en biljett kostar (trots att hon kunde visa att hon hade ett månadskort för DN), motiverar det verkligen vakternas agerade?

Nej, när någon med svart hudfärg eventuellt gjort något fel så börjar människor skrika högt att de ska ”åka hem”, men jag har knappt sett ett fult ord om till exempel den förre stadsdirektören i Stockholm som får 6,4 miljoner – utan att jobba, om Peter Wallmark, gruppledare för Sverigedemokraterna i Stockholm, som tog ut dubbla löner eller när politiker gör privata resor för skattepengar. Då blundar samma personer som kommenterar nu.

Menar de att lagen inte gäller alla?

Abdulla Ahmad Miri

Plus. Jag blev morbror, Adam kom till vår familj.
Minus. Att kött från sjuka kor i Polen serverades på restauranger och skolor i Sverige.

”Jag är inte terrorist” – möt Metros kolumnist Abdulla Ahmad Miri:

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset