Det äldsta exemplet på en alfabetisk skrift som har påträffats har hittats i Syrien, påminner Abdulla Ahmad Miri.
Det äldsta exemplet på en alfabetisk skrift som har påträffats har hittats i Syrien, påminner Abdulla Ahmad Miri.

Jag skulle hellre prata om hur livet i Syrien var innan kriget, om kulturen, om dansen eller den goda maten.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Jag växte upp med föräldrar och två syskon i en trerumslägenhet på andra våningen, belägen i de södra delarna av Damaskus. Jag vaknade på morgonen, käkade min frukost och åkte till jobbet. Efter jobbet träffade jag min flickvän eller satt på något kafé i gamla stan och väntade på att helgen skulle börja. Precis som många andra människor i världen hade jag ett vanligt liv med kärlek och glädje. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig ett liv att jag en dag skulle lämna landet och bli en flykting.

LÄS MER: Ahmad Miri: Arbetsförmedlingen behöver hjälpa företag att ta in praktikanter

Här i mitt nya hemland Sverige får jag ofta frågor om hur det är i Syrien och om kriget, om vad jag upplevde där. Och ärligt talat är jag så trött på att svara på det. Jag skulle hellre prata om hur livet i Syrien var innan kriget, om kulturen, om dansen eller den goda maten, för Syrien har inte alltid varit det blodiga katastrofområde som visas på nyheterna. En gång levde vi ett bra liv med en levnadsstandard liknande den svenska. Det gick att leva billigt men samtidigt fanns det lyx för de som hade råd och det gick att handla märkeskläder. Folket är arbetsamt, många är universitetsutbildade och de flesta kan tala engelska eller franska.

Syrien har en rik historia med många historiska monument, bland annat har vi det äldsta exemplet på en alfabetisk skrift. Landet har en av världens äldsta matkulturer och den allra godaste kebbeh (en stekt krokett med fyllning av nötfärs eller lammfärs med lök och sauterade pinjenötter) görs i Aleppo. Syrien är samtidigt känt för sin mångfald. Människor från olika religioner och etnicitet levde sida vid sida i fred.

LÄS MER: Ahmad Miri: Folk tittar på mig som om jag har en bomb i väskan

Vi brydde oss inte om var någonstans du kom ifrån eller vilken religion du hade.

Kvinnors situation i arabvärlden varierar och i Syrien kan kvinnor jobba, klä sig hur de vill och när som helst röra sig ute ensamma på gatorna. Tyvärr har vi i dag en bild av den arabiska kvinnan som fullständigt maktlös. Men de kvinnor som under arabvåren stod längst fram i demonstrationerna och krävde frihet, demokrati och sociala rättigheter visar en helt annan bild.

Så sluta att enbart fråga mig om kriget. Be mig även berätta om andra saker. Vi syrier hatar kriget och hoppas få uppleva samma slags frihet som Sverige och andra länder i världen har.

Plus: Jag sitter nu med min familj och min fru för första gången efter 5 år
Minus: Tyvärr är det bara en vecka jag kan stanna här.
 
Abdulla Ahmad Miri

LÄS MER: Ahmad Miri: Vänskap är grunden till en lyckad integration

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Syrien migration