Att ha fördomar är mänskligt, problemen kommer först när dessa fördomar utvecklas till hat och diskriminering, skriver Abdulla Ahmad Miri.
Att ha fördomar är mänskligt, problemen kommer först när dessa fördomar utvecklas till hat och diskriminering, skriver Abdulla Ahmad Miri.

"Jag har flera gånger fått frågor om Syrien som visar hur mycket okunskap och fördomar som cirkulerar".

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Vi människor försöker ofta att skapa så enkla bilder av verkligheten som möjligt. Detta för att kunna orientera oss på bästa sätt. Vi placerar folk efter kön, utseende, bakgrund, etnicitet och religion. Vi är duktiga på att kategorisera allt i vår omvärld i enlighet med våra erfarenheter och upplevelser och dessa inre bilder är ofta antingen positiva eller negativa. Inte sällan beroende på felaktig eller otillräcklig information. Att ha fördomar är mänskligt, problemen kommer först när dessa fördomar utvecklas till hat och diskriminering.

LÄS MER: Abdulla Ahmad Miri: Vänskap är grunden till en lyckad integration

Mitt utseende är osvenskt och precis som många andra kan jag känna av andra människors fördomar bara genom en blick på tåget eller när jag passerar någon på gatan. Trots att jag är mån om att följa svenska regler och att visa respekt till alla i min omgivning finns det personer som tittar på min väska som om den innehöll en bomb. Eller som tittar på mig som om jag stod i beredskap att försöka ta deras handväskor. Jag har flera gånger fått frågor om Syrien som visar hur mycket okunskap och fördomar som cirkulerar runt oss syrier. Exempelvis kan folk fråga om man i Syrien har tillgång till datorer och internet. Ett annat exempel är en kompis till mig, som både har jobb och permanent uppehållstillstånd, som är tillsammans med en svensk tjej. Innan folk lärde känna honom utgick många ifrån att hans kärlek till den här tjejen egentligen bara handlade om att han ville skaffa sig en entrébiljett till den svenska välfärden.

Att motverka dessa fördomar är inte helt lätt. Det bästa tror jag vore att börja med barnen i skolan. Vi måste lära våra barn hur fördomar uppkommer, vilka faktorer som påverkar utvecklingen av fördomar. Samtidigt borde fler invandrarorganisationer ta ett större ansvar. Genom att aktivt motverka kriminalitet exempelvis, eller genom att ordna kurser och sociala aktiviteter för utsatta ungdomar och på så sätt få dem att känna sig mer delaktiga i det svenska samhället.

LÄS MER: Abdulla Ahmad Miri: Jag glömmer aldrig när kvinnan på Migrationsverket sa ”Grattis, du blir svensk!”

I dag, mer än någonsin, behöver vi mötas och utmana varandras fördomar och öppna upp för diskussioner om våra olikheter. Främlingsfientligheten får inte vinna mer mark.

Plus – fick nyligen ett samtal från en vän som jag inte pratat med på åtta år
Minus – har slutat cykla på grund av höstkylan

Abdulla Ahmad Miri

LÄS MER: Abdulla Ahmad Miri: Fem år har gått sedan jag träffade min flickvän

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om rasism Syrien