"För egen del har det faktum att jag lyckats skaffa mig svenska vänner spelat stor roll för min egen integration in i det svenska samhället", skriver Abdulla Ahmad Miri.
"För egen del har det faktum att jag lyckats skaffa mig svenska vänner spelat stor roll för min egen integration in i det svenska samhället", skriver Abdulla Ahmad Miri.

För egen del har det faktum att jag lyckats skaffa mig svenska vänner spelat stor roll för min egen integration in i det svenska samhället.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Att fly ett land för ett annat innebär att gå tillbaka till ruta ett. Man behöver ett nytt jobb och en ny bostad, ett nytt kontaktnät och nya vänner. Det innebär också att alla de kunskaper man hittills hunnit skaffa sig värderas på ett annat sätt, eftersom allt det man lärt sig under sitt liv kanske inte helt och hållet stämmer in i det nya landet. Vi som kommer från Syrien kommer från ett kollektivt samhälle där familjen och gruppen betyder allt, medan det här i Sverige är individen som gäller.

Det kollektiva samhället har naturligtvis nackdelar. Man blir beroende av släktingar och traditioner som är svåra att förändra och av att alltid ha kompisar nära till hands. Samtidigt tror jag att ett mer kollektivt samhälle är nyckeln till många av de problem som vi invandrare står inför – alltifrån språkliga svårigheter till att förstå sociala koder. Hur man ska bedöma och bete sig i olika situationer. För egen del har det faktum att jag lyckats skaffa mig svenska vänner spelat stor roll för min egen integration in i det svenska samhället. Vi ser olika ut, tänker på olika sätt, reagerar olika på sorg och saknad, men i grunden är vi alla lika, vi har alla samma grundläggande behov. Att bli hörd, berörd och att känna sig betydelsefull. Att få känna att man behövs och att man har ett värde.

LÄS MER: Abdulla Ahmad Miri: Jag glömmer aldrig när kvinnan på Migrationsverket sa ”Grattis, du blir svensk!

Därför tror jag att vänskap kan vara grunden till en lyckad integration. Att ha en kompis i det nya landet. Som hjälper mig att tolka ett mejl från en svensk myndighet, som lyssnar och kan vara ett stöd när jag behöver prata, som ger mig en axel att gråta ut mot när livet känns hårt, men även att skratta och dela glädje tillsammans med. För i praktiken börjar integration med att människor möts.

Vi skapar den världen vi vill ha tillsammans. Många säger att de engagerar sig i integrationsfrågor men tyvärr är det få som verkligen gör något. Därför ordnade jag och några svenska kompisar nyligen en weekend till den svenska skärgården för en grupp nyanlända syrier och ett 30-tal svenskar. Vi ordnade segling, en jazzkonsert, en kurs om båtar och flera andra aktiviteter. Vi delade med oss av våra olika livssituationer och våra tankar, känslor, berättelser. Saker som leder till ökad gemenskap och en känsla av delaktighet. I naturen kunde vi vara öppna och helt och hållet oss själva. Vi fick jobba med våra fördomar mot varandra, berättade om de värderingar och lagar som gäller i Sverige.

LÄS MER: Abdulla Ahmad Miri: Fem år har gått sedan jag träffade min flickvän

Det är just den sortens aktiviteter som suddar ut gränserna mellan människor, som hjälper nyanlända att förstå de oskrivna reglerna och de osynliga koderna som finns i samhället. Att som svensk engagera dig i sådana aktiviteter, eller kanske bara fika med någon nyanländ, gör en stor skillnad. Ibland krävs det så lite för att göra så mycket för någon annan.

+ Läser just nu boken ”Svenska Traditioner” av Jan-Öjvind Swahn.
– Jag bantar och har därför chokladförbud.

Abdulla Ahmad Miri

LÄS MER: Abdulla Ahmad Miri: Låt inte fanatikerna lyckas – vi kan bättre än att hata varandra

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset